Kapacity fyzioterapeutických pracovišť jsou někde vyčerpané, takže se stává, že někteří pacienti propásnou čas, kdy jim může rehabilitace nejvíce pomoci. Foto: Max Pixel

Fyzioterapeuté doplácejí na chyby v indikacích lékařů. Na místě je předefinování kompetencí

Fyzioterapie dnes zahrnuje rozrůstající se škálu metod a přístrojů, které mohou pacientům pomoci. Problém ovšem je, že tuto širokou paletu by měl znát nejen fyzioterapeut, ale také indikující lékař – což už dnes není příliš reálné. Když ovšem doktor v rámci poukazu danou modalitu špatně naspecifikuje, nečeká postih od pojišťovny jeho, nýbrž fyzioterapeutické pracoviště. Mnozí lékaři i fyzioterapeuté proto požadují, aby se jasně nadefinovaly kompetence jednotlivých odborností. Zároveň by se také mělo říct, kteří pacienti potřebují fyzioterapii hrazenou ze zdravotního pojištění a jaké lehčí vady by se měly řešit samoplátecky. Problematikou se minulou středu zabýval sněmovní zdravotnický výbor.

 

„Rehabilitační medicína prodělala v posledních 15 letech velký rozvoj, a to jak co do výčtu nových metod, nových přístrojů a přístrojových technologií, tak i v systému vzdělávání fyzioterapeutů. Dnes máme kromě rehabilitačních lékařů vysokoškolsky vzdělané fyzioterapeuty. Zůstává tu ale problém, kterým je formulář indikace k fyzikální léčbě a fyzioterapii. Problém se dlouho neřešil, ale teď je ale vnímán v souvislosti s revizemi úhrad fyzioterapeutické péče. Dochází k tomu, že zdravotní pojišťovny podle platné metodiky vyžadují, aby měly indikační poukazy k rehabilitační léčbě veškeré náležitosti, které v tuto chvíli platí. Dochází však k absurdním situacím, kdy některá fyzioterapeutická pracoviště mají v rámci revizí vyškrtnuty dávky ve velkých objemech, a to za péči, kterou vykázaly a byla indikována, nicméně kliničtí lékaři nenaplnili své povinnosti,“ nastiňuje problém poslanec a ortoped Vít Kaňkovský (KDU-ČSL).

„Za to, jak vypadá doporučení pro fyzioterapii ve formuláři FT, nenese odpovědnost odesílající lékař – na rozdíl třeba od toho, když předepíše chybný lék. Jestliže lékař předepíše vadné FT, nese odpovědnost fyzioterapeut a je za to penalizován ze strany zdravotních pojišťoven,“ upozornil poslance fyzioterapeut Václav Krucký, který dostal podle vlastních slov od zdravotních pojišťoven za poslední tři roky penále kvůli vadným poukazům v celkové výši milion korun.

Podle Kaňkovského je přitom dnes způsob, jakým se indikuje rehabilitační péče, obsolentní. „Erudovaný ortoped už nemá takový přehled o rehabilitační medicíně, jaký jsme měli před dvaceti lety, kdy bylo metod mnohem méně. Už jen počet výrobců přístrojů k fyzikální léčbě jde dnes do desítek. Není efektivní, aby se každý ortoped, neurolog a lékař dalších odborností učil desítky programů jednotlivých fyzioterapeutických přístrojů. Je třeba najít nový způsob, jak indikovat fyzioterapii,“ zdůrazňuje Vít Kaňkovský, který přiznává, že i on navzdory dvacetileté praxi narazil na to, že jím vyplněný poukaz vykazoval při kontrole zdravotní pojišťovny vady ve specifikaci modalit. A pokud se fyzioterapeutické pracoviště rozhodne trvat na správném znění a odešle poukaz lékaři zpět k opravě, odnese to ve finále pacient.

Pojišťovny ale problém tak palčivě nevidí.

„Existuje vzor žádanky k indikaci fyzioterapie. Problém není tak dramatický, jak to vypadá – z praxe vím, že existuje řada pracovišť, kde po proběhnuvší revizi není žádná korekce. Je to tedy o diskuzi a komunikaci. Pro nás jako pro pojišťovnu si z toho beru, že musíme být aktivnější v edukační činnosti prostřednictvím našich revizních lékařů a že se musíme snažit naše partnery – poskytovatele zdravotních služeb lépe informovat o tom, jaký je správný postup. Odmítnutí nejsou motivovány jinak, než že v rámci žádanky je zjevná chyba, kterou by fyzioterapeut měl identifikovat a takovou fyzioterapii odmítnout s upozorněním indikujícího lékaře, že má být sjednána náprava, případně upozornit…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Michaela Koubová