Na celém světě trpí závažnou nedoslýchavostí zhruba 32 milionů dětí. Foto: Air Force Medical Service

Ministerstvo: Sluch všech pětiletých by měl vyšetřit specialista

Sluch všech pětiletých dětí by měl před nástupem do školy vyšetřit specialista. Ministerstvo zdravotnictví se dohodlo s pojišťovnami na úhradě vyšetření otorinolaryngologa. Novinářům to včera řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

 

„Těžkou sluchovou vadu má podle statistik jedno až dvě z tisíce narozených dětí, tedy 100 až 200 dětí ročně v České republice. Středně těžkou odhalí lékaři u 600 až 1200 dětí za rok,“ uvedl náměstek.

Nejčastěji je nedoslýchavost způsobená zvětšenou nosní mandlí, která tlačí na sluchovou trubici a vytváří ve středním uchu výpotek. U dětí je příčinou až 90 procent poruch sluchu a jde snadno odstranit. Asi u jednoho až dvou procent je třeba nasadit sluchadla. Pokud se léčba nasadí včas, může se podle Prymuly vylepšit i proces učení dítěte po nástupu do školy.

Dosud se sluch vyšetřoval u novorozenců, poté ho zkoušejí dětští lékaři na pravidelných prohlídkách šepotem. „Vyšetření sluchu šepotem nemusí zachytit všechny potíže,“ řekl přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty v Hradci Králové Viktor Chrobok. Vyšetření u specialisty se provádí tónovou audiometrií.

Před několika lety odborníci vyšetřili sluch všech žáků prvních tříd v 17 školách v Hradci Králové. Deset procent z nich trpělo nedoslýchavostí, u dvou procent byla porucha trvalá. „U mnoha z nich nevěděli o poruše rodiče ani učitelé,“ dodal Chrobok.

Na celém světě má podle odhadů závažnou nedoslýchavost asi pět procent obyvatel, mezi nimi asi 32 milionů dětí.

-čtk-