Ministr Vojtěch slíbil seškrtat platy na svém úřadu o osm procent, navíc o 150 milionů sníží investice. Foto: TC

Vojtěch slíbil škrty v platech na úřadě i jeho provozu a na opravách nemocnic

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch slíbil ministryni financí Aleně Schillerové (oba za ANO) škrtat v platech na úřadě i jeho provozu osm, respektive deset procent. Rozpočet sníží i o 150 milionů korun na investice. Jde podle něj o projekty oprav ve skluzu, na které by se nepodařilo rozpočet vyčerpat. „Nyní máme rozpočet na investice kolem 1,1 miliardy korun. Snižuje se na 980 milionů korun, není to nijak zásadní problém, těch 150 milionů nejsme schopni vyčerpat,“ uvedl po dnešní schůzce s ministryní. Dodal, že jsou to opravy ve fakultních nemocnicích v Brně a Olomouci.

 

„Není to žádná ze strategických investic, protože ty jsou klíčové. Například nová gynekologicko-porodnická klinika v Brně, tu chceme zaregistrovat, na tu musíme mít finanční prostředky,“ uvedl. Nová brněnská porodnice bude stát dvě miliardy korun a má být největší v zemi s 6000 porody ročně. Druhým strategickým projektem pak pro Vojtěcha je dostavba Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze.

Škrty, jak je dnes ministryni financí představil, jsou podle něj maximálně možné. „Nejsou nikterak malé, resort má rozpočet kolem šesti miliard korun,“ poznamenal.

V případě plánovaného rozšíření nemocnice v Rychnově nad Kněžnou uvedl, že prioritou pro něj jsou fakultní nemocnice přímo spadající pod ministerstvo. „Tam jednáme s krajem,“ řekl. Připravované rozšíření krajské nemocnice za 400 milionů korun nabralo zhruba roční zpoždění. Projekt sice má od roku 2017 státní podporu v rámci budování průmyslové zóny Kvasiny – Solnice, ale ministerstvo zdravotnictví na investici dosud nevypsalo projektovou výzvu.

-čtk-