Na nedostatek zdravotnického personálu reaguje Agel otevíráním škol. Po střední zdravotnické nyní v Ostravě plánuje otevřít také vyšší odbornou školu. Foto: koláž ZD

V Ostravě se otevře vyšší odborná škola zdravotnická

Skupina Agel otevře v Ostravě od září vyšší odbornou školu zaměřenou na zdravotnictví. Reaguje tak na nedostatek nelékařského zdravotnického personálu. Už od roku 2017 společnost v krajském městě provozuje Střední zdravotnickou školu, kterou tak nyní rozšíří i o vyšší odborné vzdělávání, řekla včera ČTK mluvčí společnosti Lucie Drahošová.

 

Prvním oborem, který Vyšší odborná škola nabídne, bude Diplomovaná všeobecná sestra. Půjde o tříleté denní studium. Zájemci se mohou hlásit do konce května. Podmínkou pro přijetí je maturitní zkouška a úspěšně zvládnuté přijímacího řízení, které se uskuteční na konci června.

„Otevření Vyšší odborné školy je splnění dalšího cíle, kterým chceme do českého zdravotnictví přinést plnohodnotné a kvalitní zdravotníky. Zároveň jde o přidanou hodnotu pro naše vlastní studenty, kteří mohou po dokončení střední školy plynule pokračovat v prostředí jim známém,“ uvedl ředitel školy Vladimír Janus.

Vyšší odborná škola bude stejně jako střední škola sídlit v Ostravě-Koblově. „Díky návaznosti na zdravotnická zařízení, která provozuje skupina Agel, škola realizuje nadstandardní praxi a současně je schopna nabídnout všem svým studentům pracovní uplatnění v průběhu i po ukončení studia,“ uvedla Drahošová.

Na Střední zdravotnické škole studenti nehradí žádné poplatky, naopak mohou podle mluvčí získat prospěchové stipendium. Stejně tak mohou pobírat stipendium v případě, že po absolvování školy budou zaměstnáni v rámci skupiny. Stejný princip bude fungovat i na vznikající Vyšší odborné škole, kde už však budou studenti platit školné. Jeho výše bude 2000 korun za pololetí.

Agel provozuje v Česku nemocnice, síť poliklinik, lékáren, laboratoří, distribuční společnosti a další specializovaná zdravotnická zařízení. Od roku 2006 působí také na Slovensku.

-čtk-