Kraj Vysočina zřizuje v regionu s asi 500 tisíci obyvateli pět nemocnic. Kromě Jihlavy, Třebíče a Nového Města na Moravě ještě v Pelhřimově a Havlíčkově Brodě. Hospodaření dvou z těchto pěti krajských nemocnic skončilo loni ve ztrátě dohromady přes 24 milionů korun. Nejvyšší ztrátu vykázala třebíčská nemocnice. Foto: Wikimedia

Ztráty krajských nemocnic na Vysočině jsou přes 24 milionů korun

Hospodaření dvou z pěti krajských nemocnic na Vysočině skončilo loni ve ztrátě dohromady přes 24 milionů korun. Je to však lepší výsledek než v roce 2017, kdy byla ztráta nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina 36 milionů korun. Nejvyšší ztrátu loni vykázala třebíčská nemocnice, nemocnice v Jihlavě se do minusu dostala kvůli neplánované obměně přístrojů před koncem loňského roku. ČTK to řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

 

Výsledkem jihlavské nemocnice je ztráta přes šest milionů korun. Třebíčská nemocnice má ztrátu osmnáctimilionovou. „Z části ji způsobil nárůst mezd, ale částečně je to také způsobené velkou výstavbou, odpisy majetku a dovybavováním dostavěných pavilonů přístroji,“ řekl Novotný. Krajské nemocnice v Novém Městě na Moravě, v Pelhřimově a Havlíčkově Brodě hospodařily loni s vyrovnaným rozpočtem.

Náměstek hejtmana uvedl, že růst mezd zdravotníků neodpovídá a neodpovídal úhradové vyhlášce, i když se výkonnost nemocnic zvýšila a získaly víc, než plánovaly. „I tak to bylo málo vzhledem k tomu, jaké byly povinnosti v oblasti mzdové. To je to, co nemocnice nejvíc zatěžuje,“ řekl Novotný.

O úhradové vyhlášce nyní kraj jedná s ministerstvem zdravotnictví. „Po doložení všech čísel i ministerstvo uznává, že Kraj Vysočina a Moravskoslezský kraj jsou na tom nejhůře z hlediska rozevírání nůžek mezi úhradou a nařízeními, která jsou spojená s navyšováním mezd,“ řekl Novotný. Je to podle něho dáno minulými paušály a průměry, se kterými úhradová vyhláška pracuje.

„To, že jsou na tom nemocnice relativně dobře, je i díky tomu, že kraj poslal nemocnicím v průběhu roku 100 milionů korun,“ zmínil Novotný. V letošním roce má vyčleněno obdobnou částku pro případ mimořádných výdajů v nemocnicích.

Personálně jsou podle Novotného krajské nemocnice stabilizované. Nejlépe je na tom nemocnice v Novém Městě na Moravě na Žďársku. S jistým nedostatkem středního zdravotního personálu se potýká jihlavská nemocnice. „Co se týká lékařů, většina oddělení je stabilizovaná. V této chvíli jsou ale problémy na interních odděleních a pak ve speciálních oborech, jako je ORL, kožní, radiologie nebo rehabilitace,“ uvedl Novotný.

Kraj v posledním roce dokončil nebo dokončuje řadu velkých investic v nemocničních areálech. Za 76 milionů korun postavil nový pavilon dětského oddělení v novoměstské nemocnici. Interní pavilon jihlavské nemocnice prodělal opravu za 372 milionů korun. A na stavbu nového pavilonu v třebíčské nemocnici takřka za 500 milionů navázala přístavba nových operačních sálů za asi 200 milionů korun. Zhruba 100 milionů korun kraj vyčlenil na opravu gastroprovozu jihlavské nemocnice, která navíc nesmí omezit přípravu jídel pro pacienty a zaměstnance. Na organizaci náročná stavba začne už letos, řekl Novotný.

Kraj Vysočina zřizuje v regionu s asi 500 tisíci obyvateli pět nemocnic. Kromě Jihlavy, Třebíče a Nového Města na Moravě ještě v Pelhřimově a Havlíčkově Brodě.

-čtk-