Fond nabízí stipendia pro obory s největším nedostatkem lékařů. Stipendium ve výši 150.000 korun mohl letos získat student, který bude po studiu zařazen do specializačního vzdělávání v oborech vnitřní lékařství, pediatrie, gynekologie a porodnictví nebo radiologie a zobrazovací metody. Foto: Pixabay

Noví pracovníci nemocnic na Vysočině opět dostanou příspěvek

Kraj Vysočina schválil dalších 420.000 korun na náborové příspěvky pro lékaře a další pracovníky v pelhřimovské a třebíčské nemocnici. Od začátku roku na stipendia budoucích zdravotníků a náborové příspěvky poskytl přes tři miliony korun. Výše náborových příspěvků závisí na dosaženém vzdělání. Nárok na nejvyšší částku 300.000 korun mají atestovaní lékaři. Získat atestované lékaře se daří jen výjimečně, řekl včera novinářům náměstek hejtmana Vladimír Novotný.

 

Častěji kraj vyplácí příspěvek 100.000 nebo 200.000 korun pro lékaře s nižším stupněm postgraduálního vzdělání. Atestovaný lékař dětského oddělení bude novou posilou pelhřimovské nemocnice. Třebíčská nemocnice vyplatí 120.000 korun na příspěvek pro nelékařský personál, který nastoupí na oddělení centrální laboratoře a na anesteziologicko-resuscitační oddělení.

„Od doby, kdy jsme začali náborové příspěvky uplatňovat, už jsme vyplatili téměř 18 milionů korun,“ řekl Novotný. Vysočina zavedla náborové příspěvky jako jeden z prvních krajů v republice. Podle Novotného u je vyplácejí i okolní kraje a Vysočina by bez nich při získávání zaměstnanců jen těžko konkurovala.

Kraj Vysočina je zřizovatelem pěti nemocnic. Poskytování stipendií a náborových příspěvků schválil ve snaze zajistit pracovníky nemocnic už v říjnu 2010. Následně musel podmínky jejich přidělování upravit i proto, aby si jednotlivé krajské nemocnice personál nepřetahovaly. Zvýšil také vyplácené částky. Pravidla se změnila v první polovině roku 2017.

-čtk-