Virus spalniček má po celém světě eldorádo. Chudé i bohaté země mají málo proočkováno obyvatelstvo. Ty první, protože nemají vakcíny, ty druhé, protože mnozí lidé odmítají očkování. Výsledkem je hrozba propuknutí epidemie. Foto: Koláž ZD.

Svět čelí obrovské epidemii spalniček. Odmítání očkování je pro veřejné zdraví časovanou bombou

Téměř sto sedmdesát milionů dětí mladších deseti let není chráněno proti jedné z nejnakažlivějších nemocí současnosti. Nejedná se přitom pouze o děti z rozvojových zemí. Podle údajů UNICEF není proti spalničkám dostatečně očkováno 500 tisíc britských dětí a 2,5 milionu amerických dětí, protože jejich rodiče očkování odmítli. Celosvětově přitom počet případů spalniček vzrostl během prvních tří měsíců letošního roku o 300 procent oproti stejnému období roku 2018.

 

Situace je vážná a nadále se zhoršuje. Jen během prvních tří měsíců letošního roku eviduje UNICEF celosvětově 110 tisíc případů spalniček, což znamená dramatický nárůst. Oproti stejnému období vzrost počet nemocných o 300 procent. Jak upozorňuje britský deník The Guardian, v Evropě se počet nemocných dostal na maximum za posledních 20 let. Podle údajů amerického úřadu Centers for Diseases Control and Prevention také USA zažívá vůbec největší epidemii spalniček za posledních 25 let. Toto vysoce infekční onemocnění tak není jen problémem rozvojových zemí, ale velmi konkrétně se dotýká i vyspělých a bohatých zemí, včetně Česka. Podle Státního zdravotního ústavu během prvního čtvrtletí bylo u nás potvrzeno 424 případů spalniček, což je více než za celý loňský rok, kdy onemocnělo 203 osob.

„Půda pro současnou epidemii spalniček byla připravena už před několika lety,“ prohlásila Henrietta Foreová, výkonná ředitelka UNICEF. „Virus spalniček si vždy najde neočkované děti. Pokud skutečně máme vážný zájem na zastavení šíření této nebezpečné, avšak preventabilní, nemoci, musíme očkovat každé dítě v chudých i bohatých zemích,“ dodala. Upozornila tak na skutečnost, že spalničky a jejich šíření se netýkají pouze rozvojových zemí, kde mají problémy s dostupností vakcín, ale také bohatých států, ve kterých očkovací programy fungují desítky let a očkování proti této vysoce infekční choroby je plně hrazeno. Do této skupiny bohužel spadá i Česko, které podle údajů European Centre for Disease Prevention and kontrol (ECDC) už několik let nedosahuje obdobně jako řada evropských států potřebné 95 % proočkovanosti.

Neoočkované děti jsou v zemích, kde zuří válka i v těch, kde je nadbytek

Účinná vakcína proti spalničkám je dostupná od 60. let 20. století. Konkrétně v Československu se začalo s plošným očkováním dětské populace v roce 1969. Přesto nejsou očkovány všechny děti, které by být očkovány mohly, a tedy nejsou chráněny proti infekci. Podle údajů UNICEF mezi lety 2010 až 2017 celkem 169 milionů dětí na celém světě nebylo očkováno ani první z potřebných dvou dávek vakcíny. Všechny tyto děti jsou tedy ohroženy tím, že onemocní.

Kritická je situace v rozvojových zemí. Vůbec největší počet proti spalničkám neoočkovaných dětí byl v roce 2017 zaznamenán v Nigérii, kdy se jednalo o celkem 4 miliony dětí mladších deseti let. Následovala Indie, kde proti spalničkám nebylo chráněno 2,9 milionů dětí, Pákistán a Indonésie, v každé z těchto zemí nebylo očkováno 1,2 milionů dětí a Etiopie, kde nebylo očkováno 1,1 milionu dětí. Z údajů UNICEF nadále vyplývá, že řada zemí nezavedla do očkovacího kalendáře potřebné podání druhé dávky vakcíny. Celkem dvacet zemí v subsaharské Africe pak nemá zavedené plošné očkování proti spalničkám, což znamená, že 17 milionů dětí je vystaveno riziku závažné infekce. „Velmi se toho obávám. Každý by si měl dělat starosti. Byl bych velmi zklamaný, pokud bychom se tím nezabývali. Vakcínu máme několik desítek let. Očkování proti spalničkám je levné, efektivní, bezpečné a široce dostupné,“ popsal deníku The Guardian Robin Nandy, vedoucí imunizačního programu UNICEF.

Podle něj je potřeba si uvědomit, že děti nechráněné očkováním proti spalničkám nežijí jen v chudých rozvojových zemích. Například v USA žije 2,5 milionu dětí, které nejsou proti této infekci chráněny. Ve Francii jich je 600 tisíc a Velké Británii je takových dětí 500 tisíc. Epidemie spalniček se tak objevují celosvětově.

„Víme, že v mnoha místech válečných konfliktů, odlehlých venkovských oblastech a městských slamech jsou děti z různých důvodů ponechány bez očkování, ale to, že současně vidíme epidemie spalniček v Evropě, USA a Japonsku je velkým zklamáním,“ konstatoval Nandy a dodal, že je nezbytné dosáhnout hranice 95procentní proočkovanosti, aby se epidemie spalniček neobjevovaly. Nicméně některé země jsou schopny dosáhnout hranice 92 procent, což podle Nandyho znamená, že v zemi budou existovat oblasti, kde hrozí propuknutí epidemie. „V určitém místě je soustředěna skupina neočkovaných vnímavých dětí. Jakmile je virus zavlečen do populace, šíří se rychle jako požár a 90 procent dětí onemocní,“ upozornil vedoucí imunizačního programu UNICEF. Konkrétně Česko potřebnou hranici proočkovanosti nedosahuje už několik let a podle ECDC spolu s Francií, Bulharskem, Irskem a Belgií nyní patříme k evropským zemí s vůbec nejvyšším výskytem spalniček v EU.

USA zažívá největší epidemii spalniček za posledních 25 let

Spalničky jsou tak v roce 2019 velkým problémem pro ochranu veřejného zdraví překvapivě v zemích, které ještě před pár lety předpokládaly, že toto onemocnění se u nich prakticky nebude vyskytovat. Právě rok 2020 měl být podle plánů WHO milníkem, kdy budou spalničky zcela vymýceny. Nicméně ve světle současných epidemií této infekce je jasné, že se jedná o zcela nereálný plán. Podrobněji o plánu eradikace spalniček jsme psali zde.

Současná situace ohledně spalniček je vážná, což potvrzuje i Simon Stevens, výkonný ředitel NHS England: „Nechat sebe i své děti očkovat je nezbytným krokem k tomu, abychom zůstali zdraví a chráněni proti zabijákům v podobě infekčních chorob. Odmítání očkování je vážné a znamená časovanou bombu pro veřejné zdraví. V době, kdy se počet případů spalniček v Anglii během jednoho roku takřka zčtyřnásobil, je krajně nezodpovědné, že se sociálními sítěmi šíří strašidelné historky o vakcínách. Proto by firmy, které sociální sítě provozují, měly nastavit nulovou toleranci vůči tomuto nebezpečnému obsahu.“

Příkladem bohaté a ekonomicky silné země, která se přesto potýká se spalničkami jsou USA. Ty podle údajů CDC zažívají vůbec největší epidemii spalniček za posledních 25 let. Podle údajů UNICEF zde není proti spalničkám dostatečně chráněno 2,5 milionu dětí mladších deseti let. Vedle toho ale v zemi žijí také neočkovaní adolescenti a dospělí, kteří nebyli očkováni v dětství. Jak upozorňuje zpravodajský medicínský portál Stat News, v roce 2016 byla publikována studie provedená na Emory University, podle níž v současnosti v USA žije dalších více než 940 tisíc dospívajících a mladých dospělých, kteří očkováni nebyli, a tedy se mohou spalničkami nakazit a také je dále šířit. „Předpokládali jsme, že pokud nedojde ke změně trajektorie, budeme vidět stále častější a větší epidemie. A to je přesně to, co nyní vidíme,“ popsal pro Stat News epidemiolog Saad Omer, který na Emory University vedl výzkumný tým zaměřený právě na neoočkovanou americkou populaci.

Automaticky přitom neplatí, že by neočkované děti pocházely pouze z jedné sociální vrstvy. Jak ukazují současné epidemie spalniček v USA, jedná se jak o ultra ortodoxní náboženské komunity, tak o skupiny vzdělaných a ekonomicky dobře zajištěných osob. Podle Karen Smithové, ředitelky California Department of Public Health, byly v tomto americkém státě evidovány epidemie spalniček ve specificky zaměřených školských zařízeních, jako jsou waldorfské či Montessori školy, případně školy patřící náboženským skupinám.

Ludmila Hamplová