V dobře prodávaném údajném homeopatickém léku je obsažen extrakt z jater a srdce kachny - pižmovky velké. Je ovšem tak zředěn, že už v něm není ani jedna molekula původní kachny. Zda výrobce používá více kachen, z nichž extrakt znovu ředí, nebo všechny jeho léky pocházejí od jedné prakachny, je výrobním tajemstvím. Foto: Koláž ZD

Je nepřijatelné prodávat homeopatika jako léky, upozorňuje spotřebitelská organizace

Prodávají se v lékárně a jsou označovány jako léky, i když se skutečnými léky nemají vůbec nic společného. U žádného z homeopatických „léků“, které jsme analyzovali, nebyla prokázána účinnost, upozorňuje belgická nezisková organizace Test Achats zabývající se ochranou práv spotřebitelů. Právě status „léků“ jim dává auru důvěryhodnosti, které si však nezaslouží. Ke stejnému závěru pak tato organizace došla i u „tradičních bylinných léků“. V Česku pak homeopatika stále mají status léků a některá z nich, ačkoliv neobsahují nic víc než jen cukr, jsou dokonce vázaná na lékařský předpis.

 

Každý čtvrtý Belgičan spoléhá na homeopatii a zhruba desetina lékařů v zemi alespoň někdy předepisuje homeopatika svým pacientům, to tvrdí profesní organizace zastupující zájmy homeopatů Unio Homoeopathica Belgica. Situaci, kdy jsou homeopatika, která ve skutečnosti neobsahují ani stopu původně snad účinné látky, považována za „léky“, však kritizuje nezisková organizace Test Achats zabývající se ochranou práv spotřebitelů. Otestovala celkem 147 “homeopatických a tradičních bylinných léků“ a došla k jednoznačnému závěru, že se v těchto případech jedná o podvod. „U žádného z homeopatických a tradičních bylinných léků, které jsme analyzovali, se neprokázala účinnost,“ konstatuje belgická organizace Test Achats ve své nedávno vydané shrnující zprávě. „Je nepřijatelné, že homeopatické a tradiční bylinné l přípravky lze prodávat jako léky i bez prokázané účinnosti,“ popisuje zpráva Test Achats, podle které právě status „léku“ dává těmto přípravkům auru důvěryhodnosti, jenž si ale nezaslouží.

Podobná situaci ale panuje v řadě jiných evropských zemí, včetně Česka. Homeopatika jsou deklarována a prodávána s označením „homeopatický léčivý přípravek bez schválených léčebných indikací“. Některá z nich jsou dokonce vázaná pouze na lékařský předpis, čímž je mylný dojem, že se jedná o skutečné léky, ještě více posílen. „Bohužel ne všechny léky musí splňovat stejné požadavky na účinnost, bezpečnost a kvalitu, aby mohly být uvedeny na trh a nazývány ‚léky‘, upozorňuje zpráva Test Achats. V tomto ohledu mají právě homeopatika legislativní výjimku, která jim dává status léku, ačkoliv před uvedením na trh nemusí na rozdíl od skutečných léků nijak prokazovat svou účinnost a ani bezpečnost.

Homeopatický výtažek z kachních vnitřností není lék na chřipku

Konkrétně se belgická spotřebitelská organizace Test Achats zaměřila na 147 „homeopatických a tradičních bylinných léků“. Ukázalo se, že právě v těchto kategoriích se vůbec nejčastěji vyskytují přípravky, které organizace označila jako „sporné“, tedy, že existují vážné pochybnosti o jejich bezpečnosti a/nebo účinnosti, a „nevhodné“, přesněji, že jejich negativa převažují nad pozitivy a měly by být staženy z trhu. Celkem hodnotící databáze Test Achats obsahuje informace o 6 300 léčivých přípravcích. Z tohoto celkového počtu organizace označila 10 % léků jako „sporné“ a 2 % léků jako „nevhodné“. Podíl „sporných“ a „nevhodných“ přípravků u „homeopatických a tradičních bylinných léků“ byl však výrazně vyšší. Konkrétně si 97 % „tradičních bylinných léků“ vysloužilo v databázi označení „sporné“, přesněji, že existují vážné pochybnosti o jejich účinnosti a/nebo bezpečnosti,  a 2 % „nevhodné“, tedy, že by měly být stažena z trhu. Ve stejné databázi pak bylo 84 % homeopatik označeno jako „sporné“ a 16 % jako „nevhodné“.

Mezi analyzovanými „léky“ byl také přípravek Oscillococcinum vyráběný francouzskou společností Boiron, který se běžně prodává i v českých lékárnách. U něj organizace konstatuje, že jeho „užitečnost je sporná, jeho účinnost není vědecky prokázána.“ Konkrétně má toto homeopatikum obsahovat extrakt z jater a srdce z jednoho druhu kachny, konkrétně pižmovky velké, avšak zředěné v poměru 1: 10 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000. To prakticky znamená, že neobsahuje ani jednu molekulu kachny. Přesto je propagován a prodáván jako vhodná léčby při chřipce a dalších akutních respiračních onemocněních. „Od prvních příznaků je vhodné podávat homeopatický přípravek Oscillococcinum. První dávku co nejdříve a pak 1 tubu 3x denně po dobu 1-3 dní. Oscillococcinum je lékem, který má nejvyšší stupeň vědeckého důkazu účinnosti nejen v léčbě, ale i v prevenci chřipky,“ takto tento přípravek popisuje český web Světhomeopatie.cz s tím, že informace, které zveřejňuje, jsou garantovány týmem lékařů a dalších odborníků, kteří ve své každodenní praxi praktikují homeopatii. Podrobněji jsme se homeopatiku Oscillococcinum věnovali zde.

Dalším analyzovaným homeopatikem byl přípravek 2LPAPI španělského výrobce Labo’Life, který je prodáván jako „mikro-imunoterapeutický homeopatický lék“ určený při léčbě infekcí vyvolaných lidskými papillomaviry (HPV). U tohoto homeopatika stejně jako ostatních nebyla nijak prokázanou účinnost. Podle organizace Test Achats jsou s tímto přípravkem ale spojena zdravotní rizika. Konkrétně, že pacient nebo pacientka, kteří jej budou užívat „nezahájí vůbec nebo zahájí se zpožděním skutečně účinnou léčbu“, což může mít závažné důsledky. Infekce HPV je příčinou řady onemocnění, například rakoviny děložního hrdla u žen, karcinomy hrdla a hlavy a genitálních bradavic u obou pohlaví, a rakoviny análního otvoru i penisu u mužů.

Spotřebitelská organizace Test Achats svou zprávu uzavírá s tím, že by všechny přípravky uváděné na trh jako „léky“ měly splňovat stejné standardy účinnosti, bezpečnosti a kvality. Totéž by pak měly splňovat také přípravky, které již na trhu jsou, a případně by jejich označení mělo být přehodnoceno. „V opačném případě by mělo být jasně stanoveno, že homeopatické a tradiční bylinné léky jsou přípravky bez prokázané účinnosti a že v případě přetrvávajících obtíží je nutné poradit se s lékařem. Tuto zmínku bychom rádi viděli uvedenou na obalu, v příbalovém letáku i v reklamách u všech těchto dostupných přípravků,“ konstatuje zpráva.

Homeopatika na předpis jsou absurdní

Také v Česku jsou homeopatika deklarována jako léky, přesněji nesou označení „homeopatický léčivý přípravek bez schválených léčebných indikací“. Část z nich je dokonce vázaná na lékařský předpis. K nim patří podle údajů databáze Státního ústavu pro kontrolu léčiv například Thuja Occidentalis, jež se má podle příbalového letáku používat podle rady „odborníka na homeopatii“. Další podrobnější informace o tom, kdy je vhodné přípravek podávat v příbalovém letáku uvedené nejsou. Výrobce, společnost Boiron, to na svých webových stránkách zdůvodňuje takto: „Většina monokomponentních homeopatických přípravků může být předepsána při několika odlišných onemocněních, v dávkování lišícím se podle charakteru nemoci, ale také podle konkrétního zdravotního stavu pacienta. Proto není možné uvést jednu přesnou indikaci a konkrétní dávkování u každého léku. S výběrem vhodného léku a volbou správného dávkování vám poradí odborník, lékař homeopat nebo lékárník.“

Konkrétně má toto homeopatikum obsahovat „energetický otisk“ stromu zeravu západního a podle portálu Svethomeopatie.cz má tyto indikace: kožní obtíže (ekzémy, akné nebo růžovka po užívání hormonální antikoncepce), polypy (nezhoubný stopkovitý útvar) na sliznicích trávicího či pohlavního ústrojí, katary horních a dolních cest dýchacích, astma, zvětšené mandle nosní i krční, bolesti kloubů, obezita a celulitida. Má být například vhodné při vleklých infekcích močových cest, bradavicích nebo také při „dysfunkci imunitního systému způsobené očkováním, znečištěním životního prostředí, dlouhodobým užíváním antibiotik, hormonů (včetně antikoncepce), psychiatrických léků“. Nicméně tento portál varuje, že efekt „léčby“ nelze očekávat rychle: „Thuya je lékem pomalého a postupného působení, proto nelze účinky léčby očekávat okamžitě, ale v horizontu několika týdnů či měsíců.“

Stejně je na lékařský předpis vázáno také homeopatikum Aesculus Hippocastanum, jež má obsahovat energetický otisk kaštanu koňského. Podle portálu Svethomeopatie.cz je indikováno při hemoroidech a varixech. Přesněji podle doporučení lékařky homeopatky Evy Kettmannové, která na tomto webu publikovala článek „Hemoroidy. Účinná pomoc? Homeopatie!“ je toto homeopatikum vhodné, pokud: „Hemoroidy svědí, pálí a sliznice v konečníku je suchá. Chronická zácpa.“ Jestliže ale jsou hemoroidy velmi bolestivé, krvácivé a zanícené, je lepší sáhnout po homeopatiku Hamamelis Virginiana s „energetickým otiskem“ vilínu virginského. „Při přetrvávání potíží konzultujte svůj stav s odborníkem v homeopatii,“ doporučuje lékařka a homeopatka v jedné osobě.

Právě na absurditu stavu, kdy jsou některá homeopatika vázaná na lékařský předpis, mimo jiné upozornilo i letošní udílení vědeckých anticen Bludné balvany. Součástí týmu českých politiků a političek, kteří získali Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev, byla také profesorka medicíny a poslankyně ANO Věra Adámková, která se na půdě poslanecké sněmovny chlubila tím, že „certifikovaný homeopat“. Proto tak prý musela jednoznačně zabránit tomu, aby se homeopatika vázaná na lékařský předpis dostala do volného prodeje, protože by mohla lidské tělo poškodit. „Homeopatické preparáty v sobě neobsahují jedinou molekulu původní látky, a proto mohou poškodit maximálně tak pacientovu peněženku. Pravidelně to ukazují skeptici po celém světě, kteří se homeopatiky vesele předávkovávají. Pokud paní profesorka bude chtít, rádi ji na příští předávkování vezmeme mezi sebe a zbaštíme každou homeopatickou pilulku na předpis, kterou nám sežene,“ slíbili čeští skeptici. Podrobněji o letošním udílení Bludných balvanů jsme psali zde.

Ludmila Hamplová