Předseda úřadu Rafaj se případem zabýval na základě rozkladu podaného Thomayerovou nemocnicí a rozhodnutí úřadu zrušil včetně pokuty a vrátil mu případ k opětovnému posouzení. Foto: ÚOHS

Předseda ÚOHS zrušil pokutu 750 tisíc korun pro Thomayerovu nemocnici

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj zrušil pokutu 750.000 korun, kterou antimonopolní úřad uložil Thomayerově nemocnici v Praze za chyby v tendru na správu tepelných zařízení. Úřad informaci zveřejnil na svém webu. Úřad se tak bude případem zabývat znovu, jeho rozhodnutí není pravomocné.

 

Nemocnice vyhlásila výběrové řízení v roce 2016, s vítězem tendru uzavřela smlouvu na provoz, správu a údržbu vnitřních i vnějších rozvodů tepla a tepelných zařízení. O několik měsíců později ale ke smlouvě přidala dodatek o správě a údržbě rozvodů pro zásobování studenou užitkovou vodou a správě odpadní kanalizace.

ÚOHS v prvním stupni rozhodl, že místo uzavření dodatku ke smlouvě měla nemocnice vypsat nové výběrové řízení na samostatnou zakázku a vyměřil nemocnici pokutu 750.000 korun. Předseda úřadu Rafaj se případem zabýval na základě rozkladu podaného Thomayerovou nemocnicí a rozhodnutí úřadu zrušil včetně pokuty a vrátil mu případ k opětovnému posouzení. Podle něj totiž úřad nedostatečně posoudil to, zda je správa rozvodů užitkové vody a kanalizace nezbytná pro správu rozvodů tepla.

„Z napadeného rozhodnutí plyne, že úřad při posouzení toho, zda je předmět plnění dodatku nezbytný pro naplnění původní potřeby zadavatele, vycházel zejména z textu smlouvy a zadávací dokumentace, aniž by napadené rozhodnutí obsahovalo relevantní posouzení toho, zda po faktické stránce lze plnit účel původní smlouvy bez předmětu plnění dodatku,“ uvedl Rafaj ve zdůvodnění svého rozhodnutí.

-čtk-