Téměř dvacet let provází české zdravotnictví kontroverzní postava Michala Pohanky. Nyní uspěl v konkursu na ředitele FN u svaté Anny v Brně. Foto: Koláž ZD

Těžko uvěřitelné rozhodnutí: Výběrové řízení na ředitele FN u svaté Anny v Brně vyhrál Michal Pohanka!

Komise při MZ včera vybrala nového ředitele brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny (FNUSA), kterého by měla navrhnout ministru zdravotnictví ke jmenování. Zdravotnický deník u několika různých zdrojů ověřoval jeho jméno, protože zní neuvěřitelně. Ale je to skutečně Michal Pohanka. Dvojnásobný náměstek ministra zdravotnictví a bývalý poslanec ČSSD, který podpořil Topolánkovu vládu. Především ale také bývalý ředitel FNUSA, která se za dobu jeho ředitelování fatálně zadlužila. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který se úzkostlivě snaží nezasahovat do výběrových řízení, nyní stojí před těžkým rozhodováním. Má akceptovat návrh komise, kterou sám jmenoval, nebo celé řízení zrušit, protože byla vybrána osoba, jejíž pověst je v českém zdravotnictví přinejmenším kontroverzní?

 

Michal Pohanka získal podle informací Zdravotnického deníku ve dvacetičlenné komisi 12 hlasů, další uchazeč – bývalý generální ředitel Agelu Ján Dudra – 4 hlasy, a psycholožka Spurná jeden hlas.  Komisi se představili i další, širší veřejnosti neznámí, lidé, kteří prý však předvedli velice nepřesvědčivé výkony.

Michal Pohanka je brněnský lékař, gynekolog a sexuolog, který začal svoji raketovou politickou kariéru v barvách ČSSD, když se v roce 1998 stal zastupitelem v Městské části Brno-Královo Pole. V roce 2000 se do té doby prakticky neznámý politik stává náměstkem ministra zdravotnictví dalšího sociálního demokrata profesora Bohumila Fišera, který také přišel do pražského úřadu z Brna.  Pohanka byl pro ministra Fišera naprosto klíčovým člověkem. Kontroverze vyvolával zejména rozhodnutími v oblasti lékové politiky, ale aktivní byl i v kauze Diag Human, které pomohl ve sporu státem, protože svým podivným dopisem defacto uznal její nároky.

Když profesor Fišer končil ve své funkci, stihl v roce 2002 jmenovat Michala Pohanku ředitelem Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Za Pohankova působení překročily dluhy nemocnice částku 100 miliónů korun.  V roce 2005 se znovu vrátil do pozice prvního náměstka ministra, jímž byl tentokráte David Rath. Ve funkci stihne získat titul MBA, za který úřad měl zaplatit 180 tisíc korun a obhájit docenturu, přičemž v příslušné komisi sedí jeho podřízení.

Po volbách o rok později ovšem ČSSD přichází o ministerstvo zdravotnictví a odchází do opozice. Michal Pohanka již sice není náměstkem ministra, ale dokázal se probojovat do Sněmovny. Posléze se dostal do centra mediální pozornosti, když vystoupil z ČSSD a s kolegou Melčákem umožnil vznik Topolánkovy vlády. V roce 2008 složil poslanecký mandát.

Později se opět vynořil v další překvapivé roli, když se v roce 2012 stal přednostou Sexuologického ústavu v Praze.  Jméno Michala Pohanky se pak ještě objevilo v souvislosti s korupční aférou kolem Davida Ratha, Kateřiny Pancové a Petra Kotta. Právě k Pohankovi měl David Rath namířeno těsně před svým zatčením se sedmimilionovým úplatkem v krabici od vína.

„Bývalý poslanec sociální demokracie Michal Pohanka má talent dobrého plavce: ponořit se vždycky na čas pod hladinu a pak vyplavat rovnou do nějaké zajímavé funkce,“ napsala kdysi novinářka Lenka Petrášová. Pohanka se už kdysi dokázal vrátit dvakrát do téže řeky, když znovu usedl do křesla prvního náměstka ministra zdravotnictví. Vrátí se do čela FN u svatého Anny, nebo zatáhne Adam Vojtěch za záchrannou brzdu? Ve hře je i důvěryhodnost ministra zdravotnictví.

Tomáš Cikrt