Pokud bude schválen návrh zavádějící povinné očkování proti spalničkám, bude v Německu za porušení očkovací povinnosti hrozit pokuta až 2500 eur (64.000 korun). Foto: maxpixel.net

Německo chce od příštího roku povinné očkování proti spalničkám

Německo chce od března příštího roku zavést povinné očkování proti spalničkám. Vláda kancléřky Angely Merkelové včera na svém zasedání schválila návrh zákona, podle kterého by musely být proti tomuto infekčnímu virovému onemocnění očkovány všechny děti před přijetím do školek či škol. Informovala o tom agentura DPA. V Německu i jinde ve světě se v posledních letech počet nakažených spalničkami zvyšuje.

 

Pokud Spolkový sněm, horní komora parlamentu, zákon schválí, budou muset rodiče od března příštího roku před nástupem svých dětí do školek a škol prokazovat, že jsou jejich potomci očkovaní proti spalničkám. Povinné očkování se bude týkat také zaměstnanců mateřských škol, škol, nemocnic a dalších zařízení, kde se na jednom místě shromažďuje více lidí – dětských táborů, azylových zařízení či věznic.

V případě porušení očkovací povinnosti, bude podle návrhu zákona hrozit pokuta až 2500 eur (64.000 korun). Neočkované děti nebudou smět školky vůbec přijímat. Děti, které v době, kdy vstoupí zákon v platnost, ve školách či školkách již budou, a také zaměstnanci těchto zařízení, se proti spalničkám budou muset nechat očkovat nejpozději do konce července roku 2021. Vyhnout se této povinnosti budou moci jen ti, kteří dodají lékařské potvrzení, že již spalničky prodělali.

„Chceme před nakažením spalničkami uchránit pokud možno všechny děti,“ uvedl dnes po schválení návrhu zákona na zasedání vlády ministr zdravotnictví Jens Spahn.

Návrh zákona musí schválit Spolkový sněm, ve kterém mají ovšem vládní strany většinu. Druhá komora německého parlamentu – Spolková rada – podle ministerstva zdravotnictví zákon schvalovat nemusí.

Ve světě se počet případů nakažení spalničkami v poslední době zvyšuje. V Německu v loňském roce zaznamenali 543 případů a v prvních měsících letošního roku již více než 400, uvedla agentura DPA.

V České republice jsou děti povinně očkovány proti devíti nemocem. Zvyšuje se ale počet rodičů, kteří děti očkovat nenechávají, za což hrozí pokuta až 10.000 korun.

Zatímco ještě v roce 2010 nebylo v České republice hlášeno žádné onemocnění, v roce 2014 vypukla první epidemie spalniček v Ústeckém kraji. V roce 2018 bylo v Česku evidováno 203 případů spalniček a za prvních pět měsíců letošního roku přibylo podle informací ministerstva zdravotnictví více než pět stovek nemocných.

-čtk-