Suboxon obsahuje účinnou látku naloxon, který obsahuje stejné receptory jako jiné opioidy jako je morfin, či heroin, ale je méně nebezpečný. Foto: getyourimage

Reckitt Benckiser zaplatí obří pokutu kvůli lékům pro léčbu závislosti

Britská farmaceutická skupina zaplatí ve Spojených státech pokutu v přepočtu přes 30 miliard korun. Za nezákonnou podporu léků pro léčbu závislosti na opioidech. Její bývalá dceřiná společnost Indivior paradoxně díky nim zvedá svůj celoroční výhled zisku.

 

Kdyby si mohla ironie vybrat své druhé jméno, zřejmě by se jmenovala Reckitt Benckiser. Právě tato nadnárodní farmaceutická společnost se sídlem ve Velké Británii má ve Spojených státech zaplatit 1,4 miliardy dolarů (necelých 32 miliard korun) pokutu za nezákonnou podporu prodeje léků pro léčbu závislosti na opioidech. Konkrétně se jednalo o Suboxone, který se používá jako náhražka při odvykání.

Podle agentury Reuters má Reckitt Benckiser platit za prohřešek, jehož historie sahá do roku 2014. Tehdy pod křídla této farmaceutické firmy spadala společnost Indivior, která se později od Reckitt Benckiseru oddělila a dnes na trhu funguje samostatně. A daří se jí právě díky Suboxonu. Pokuta je výsledkem pět let trvajících tahanic mezi britskou farmaceutickou skupinou a americkým ministerstvem spravedlnosti a Federální obchodní komisí, jež plní funkci antimonopolního úřadu. Obě (respektive tři) strany se na výši pokuty shodly.

Nekalé praktiky s opioidy

A z čeho americké úřady farmaceutickou firmu vinily? Reckitt Benckiser, respektive Indivior, měl podle nich uvádět lékaře v omyl v tom smyslu, že Suboxone, který sám patří mezi opioidy, je bezpečnější a méně návykový než ostatní obdobné léky. Farmaceutická společnost prý také využívala internet i telefonní hovory k tomu, aby pacienty propojovala s lékaři, u nichž věděla, že jim Suboxone předepíšou.

Podle amerického ministerstva spravedlnosti to však vyústilo v tisíce na opioidech závislých pacientů, kteří jen vyměnili jednu „drogu“ za jinou. Americké Centrum pro kontrolu nemocí (CDC – Centers for Disease Control and Prevention) uvedlo, že jen v roce 2017 byly předepisované opioidy a heroin zodpovědné za bezmála 48 tisíc smrtelných předávkování.

Vedle pokuty zaplatí Reckitt Benckiser také padesát milionů dolarů (asi 1,1 miliardy korun) Federální obchodní komisi, která společnost shledala vinnou ve věci porušení hospodářské soutěže. Farmaceutická skupina se údajně snažila bránit vstupu generických verzí Suboxonu na trh.

„Vždy jsme postupovali v souladu se zákonem a veškerá obvinění odmítáme,“ řekli agentuře Reuters zástupci společnosti Reckitt Benckiser s tím, že přistoupení na zaplacení pokuty je přesto v nejlepším zájmu celé skupiny. Indivior rovněž odmítl, že by se cítil jakkoli vinen a dále uvedl, že v případu nebyly zjištěny žádné nové informace. Indivior však ještě čeká jednání před federálním soudem ve Vriginii, které je plánováno na květen příštího roku.

Suboxone: pro jednoho prokletí, pro druhého výtah k penězům

Na zprávy kolem výše pokuty však akcie Reckitt Benckiseru zareagovala 2,5procentním růstem. A to i přesto, že pokuta je výrazně vyšší, než 400 milionů dolarů, které si společnost pro jistotu dala stranou. Nejde však o první problémy, kterým Reckitt čelí. Již dříve musel řešit bezpečnostní skandál v Jižní Koreji nebo nepodařené uvedení některých produktů na trh poté, co se ocitl pod kybernetickým útokem.

I proto odcházející šéf společnosti Rakesh Kapoor představil plán, podle kterého by se Reckitt Benckiser rozdělil na dvě firmy, kdy jedna by se věnovala zdravotnickým produktům a druhá výrobků z oblasti osobní a domácí hygieny. Investoři mají přirozeně obavy, že nejnovější spory s americkými úřady mohou celé rozdělení ohrozit. „Existuje riziko, že přicházející šéf Laxman Nrasimhan bude společnost řídit s jednou rukou svázanou za zády,“ řekl agentuře Reuters Russ Mould, investiční ředitel společnosti AJ Bell v narážce na to, že výše pokuty může společnost limitovat při jejích investičních aktivitách.

Celý případ má také jednu paradoxní zápletku. Indivior, kvůli kterému se vlastně Reckitt Benckiser do problémů dostal, nyní zlepšuje odhady svých celoročních finančních výsledků právě díky tomu, že se Suboxonu na trhu daří. Celoroční tržby se mají pohybovat mezi 670 a 720 miliony dolarů, zatímco doposud je Indivior očekával v rozmezí 525 až 575 milionů. Čistý zisk pak společnost očekává mezi 80 a 130 miliony dolarů, zatímco dřívější odhady hovořily o 10 a 40 milionech. Výsledky za první letošní pololetí Indivior zveřejní 31. července.

Petr Musil