Vaginální čištění včetně vaginální nápařky je podle gynekologů nesmysl, naopak mohou uškodit. Důkazem toho budiž pacientka, která skončila na pohotovosti s popáleninami intimních partií. Foto: Ilustrace od Charles Eisena k veršované povídce Jeana de la Fontaina, vydané v Londýně roku 1896

Ne, „vaginální napářka“ není léčivá. Hrozí při ní popáleniny

Má uzdravovat tělo i duši, revitalizovat dělohu, zvýšit šanci na otěhotnění, zlepšit sexuální život, zbavit organismus toxinů i zajistit lepší využití energie v oblasti pánve. I přes nadšená doporučení Gwyneth Paltrow a dalších celebrit, je „vaginální napářka“ jen jedna z řady nesmyslných a potenciálně nebezpečných procedur, které ženy v naději, že tak vyřeší své skutečné i domnělé problémy, podstupují. Před jejím využíváním nově varuje i odborný magazín Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada.

 

„Vaginální bylinná napářka je pro mě rozpomínání se na to, co ženy dříve znaly a co v dřívějších dobách bylo běžnou praxí. Dnes pro nás tento „návrat ke kořenům“ může být příjemnou očistou, kterou si můžeme pro své nejdražší klenoty dopřát. Pomocí různých směsí bylinek si žena čistí pochvu a také dělohu. Kromě detoxikačních účinků má ovšem tato metoda mnoho dalších přínosů…,“ píše web a e-shop v jednom Kalíšek.cz, který mimo jiné tvrdí, že tato procedura při pravidelném používání vede mimo jiné k „celkové očistě dělohy a odstranění toxinů z těla“, „revitalizaci dělohy – zdravější a příjemnější cyklus“, „vymizení příznaků PMS“, „vyčištění dělohy, které vede k vyšší šanci otěhotnět“ a také „vymizení migrény doprovázející menstruaci“. Navíc je prý možné, že „díky uvolnění uložených emocí můžete lépe využít energii, která v této oblasti sídlí a je zdrojem vašeho tvůrčího potenciálu“. Proto lze prý tuto proceduru využít, pokud žena má „cysty, hemeroidy, pokles dělohy a nádory a podobné potíže“.

„Bylinná napářka je velmi účinná metoda ozdravení ženského lůna a navrácení ztraceného tepla zpátky do těla ženy, kam rozhodně patří, a ze kterého se díky porodům či nedostatku péče o sebe samu vytratilo,“ shrnuje web. Další portál Sebevědomárodina.cz pak popisuje přímo „čarovné změny“, které má „vaginální napářka“ přinést: „Moc Ti přeji, aby Ti vaginální napářka přinesla co nejvíce zdraví a pročištění a naplnil se záměr, se kterým jsi ji začala provádět. Prosím, buď k sobě trpělivá a laskavá a dopřej si ji v pravidelných intervalech. Nečekej, že se Ti okamžitě po prvním napařování vyřeší všechny problémy. Dopřej si čas!“ Podle tohoto webu je pak vhodné „vaginální napářku“ kombinovat také s „bylinnými kuličkami NaturGYN“, což je ve skutečnosti směs sušených čínských bylin, která se zavádí na 72 hodin do pochvy. Na jejichž závažná rizika spojená s „vaginální detoxikací“ upozornil v roce 2016 Zdravotnický deník. Více zde. Česká gynekologicko-porodnická společnost ČLS JEP, jenž mu v minulosti udělila svou pečeť kvality, pak byla společně s jeho prodejcem společností medicaHERBA oceněna zlatým Bludným balvanem v kategorii družstev v roce 2017. Český klub skeptiků Sisyfos varoval před používáním tohoto výrobku: „Už samotný u veřejnosti a v alternativní medicíně oblíbený pojem detoxikace je pochybný. Vagína ve skutečnosti žádnou detoxikaci nepotřebuje. A už vůbec ne preparátem, který může v organismu vytvářet ideální podmínky pro rozvoj infekce.“ Podrobněji jsme psali zde.

I web Ženyženám.cz má na „vaginální napářku“ slova chvály s tím, že „je velmi vhodná také při menopauze, zmírňuje její projevy a zvlhčuje vagínu“, „stimuluje a uvolňuje joni před milováním“ a „zvyšuje plodnost“. Samotnou proceduru je pak prý možné pojmout jako rituál, který může mít mnoho podob. Například je možné provést „rituál léčení joni – společně například s vaginálním mapováním a probuzením a zcitlivením naší joni“. Jen na okraj právě za „vaginální mapování“ byla v roce 2018 oceněna bronzovým Bludným balvanem psycholožka a šamanka Petra Yamuna Wolf. Český klub skeptiků Sisyfos jí ocenil „za objevy ve vaginální a anální kartografii i v odposednutí a kleteb rušení“. Podrobněji jsme o tomto ocenění a dalších laureátech Bludných balvanů psali zde.

Rituálně prý lze „vaginální napářku“ použít při „přerodu do nového období v partnerství“ nebo „vyplavení emocionálních nečistot po hádce“. „Napářka je mocným spojencem pro vitalitu žen, jelikož může pomoci zlepšovat mnoho ženských neduhů,“ vysvětluje web. Český e-shop Steamy.cz, který se specializuje právě na „vaginální napářku“, pak prodává i potřebné vybavení. V nabídce jsou různé bylinné směsi jako „laskavá péče po potratu“, „endometrióza“ nebo „voňavý porod“, i speciální napařovací hrnec s prkénkem za 3090 Kč nebo „židlička Gazelle“ s otvorem za 3250 Kč, její přenosná varianta pak vyjde na 4249 Kč.

Nebezpečný nesmysl, upozorňují gynekologové

Navzdory oslavným článkům na různých ezotericky laděných webech a rostoucí popularitě této procedury ve vyspělých bohatých zemích světa, neexistují žádné spolehlivé důkazy potvrzující, že by „vaginální napářka“ byla skutečně zdraví prospěšná, právě naopak. V odborném magazínu Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada byla publikována kazuistika dvaašedesátileté ženy, která se na radu „lékaře tradiční čínské medicíny“ rozhodla, že pomocí této procedury vyřeší závažný prolaps dělohy a dalších orgánů v oblasti pánve, a vyhne se tak rekonstrukční operaci. Konkrétně žena použila směs bylin, kterou svařila, horkou nádobu vložila do toaletní mísy a posadila se tak, aby pára stoupala směrem k jejímu podbřišku. Takto strávila dvacet minut. Po dvou opakováních procedury ale žena musela vyhledat pohotovost, protože si způsobila popáleniny druhého stupně v intimních partiích, v pochvě a také na děložním čípku. Pro zvládnutí tohoto stavu bylo nutné použít antibiotickou mast a také odložit plánovanou rekonstrukční operaci.

„Ačkoliv jsou popáleniny vulvy a vaginy považovány za možné důsledky vaginálního napařování, doposud nebyly v lékařské literatuře zaznamenány tyto případy,“ konstatuje autorka odborného článku Magali Robert, gynekoložka, která působí na University of Calgary. Podle ní je důležité, aby zdravotníci byli informování o této proceduře, kterou jejich pacientky dobrovolně podstupují, a současně byli schopni varovat před riziky, která jsou s ní spojená. „Poskytovatelé zdravotní péče by si měli být vědomi existence alternativních terapií, aby mohli pomoci ženám učinit informované rozhodnutí a vyhnout se potenciálnímu poškození,“ píše gynekoložka s tím, že se „vaginální napářka“ šíří právě kvůli různým internetovým článkům a také sdílením zkušeností mezi ženami.

Zpravodajský portál BBC News upozorňuje, že navzdory jisté popularitě této procedury, která trvá už několik let, její praktikování opravdu není dobrý nápad. A to navzdory doporučení celebrit, jako je modelka Chrissy Teigen, která na sociálních sítích sdílela fotografii, jak podstupuje „vaginální napářku“. Největší popularitu pak tato procedura získala díky americké herečce Gwyneth Paltrow a jejímu webu a e-shopu Goop.com, který ji propagoval. Sama herečka tvrdila, že si takto „balancuje hladiny ženských hormonů“ a „čistí svou dělohu“.

To však považuje za mýtus Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. Slovy své mluvčí, gynekoložky Vanessy Mackay, upozornila společnost na to, že vagina ani děloha nepotřebuje žádné „čištění“. „Vagina obsahuje dobré bakterie, které ji chrání. Napařování vaginy by mohlo ovlivnit tuto zdravou bakteriální rovnováhu a hladinu pH, a způsobit podráždění, infekci spojenou s výtokem či zánět. Může také dojít k popáleninám jedné pokožky vulvy a vaginy,“ uvedla lékařka pro BBC News. Americký zpravodajský magazín pak cituje gynekoložky Hope Ricciotti a Hye-Chun Hur, které se tématu věnovaly ve svém článku pro žurnál Harvard Women’s Health Watch. „Protože je vagina vytvořena tak, aby hostila konkrétní bakterie, vaginální očista může tuto normální rovnováhu narušit a teoreticky může zvýšit riziko vaginálních infekcí. Z těchto důvodů gynekologové tuto praxi obvykle nedoporučují,“ shrnují lékařky.

Před dvěma lety se pak proti „vaginálnímu čištění“, včetně „vaginální napářky“, postavila také australská profesorka gynekologie a porodnictví Deborah Bateson, která působí na University of Sydney: „Kromě rizika popálenin a opaření existují ještě další důvody, proč nepodstupovat „vaginální napařování“. Pára má negativní vysušující účinek na pochvu, a také pravděpodobně naruší vaginální mikrobiom a sníží přirozenou bariéru těla proti infekcím,“ uvedla pro portál Sciencealert.com.

Jestli chcete zrelaxovat svou vaginu, dopřejte si orgasmus

Americká herečka a podnikatelka na poli ezoteriky Gwyneth Paltrow je asi nejznámější propagátorkou nejen „vaginální napářky“, ale také třeba „vaginálních energetických vajíček“, které mají rovněž řešit celou řadu ženských problémů. Více jsme o tomto „zázračném“ produktu psali v loňském roce zde. Její doporučení „vaginální napářky“ ale odporuje základním znalostem biologie lidského těla. „Do dělohy se skrz pochvu nic nedostane, protože pochva má vlastní samočistící schopnosti, aby chránila reprodukční systém. Představa, že by se skrze pochvu do dělohy dostala pára, a tak způsobila její „čištění“ je velmi naivní. Nemluvě o faktu, že zvyšování teploty v pochvě je vyloženě nevhodné,“ varuje Erik Dosedla, primář Gynekologicko-porodnické kliniky Nemocnice Košice-Šaca.

Ještě ostřeji kritizovala Gwyneth Paltrow kanadsko-americká gynekoložka Jen Gunter, která dlouhodobě bojuje proti šarlatánům na poli medicíny a opakovaně vyvrací mýty, jenž šíří. Podrobněji jsme její aktivity popisovali v dalším článku zde. „Gwyneth Paltrow a ti, co propagují vaginální napařování, potřebují malou lekci anatomie, protože pokud pára není pod vysokým tlakem (jako při ejakulaci), nedostane se z pochvy do dělohy. Vzduch (ať už horký nebo studený) nijak magicky neputuje z pochvy do dělohy. Sakra, ani voda se z pochvy do dělohy nedostane,“ napsala lékařka na svých webových stránkách. Současně upozornila na to, že pára opravdu není pro ženské intimní partie ničím přínosným, zejména jedná-li se o páru získanou z odvaru z bylin. Zdravotní efekt takové procedury je nula. I když pokud žena utratí dostatečné množství peněz za „vaginální napářku“ a pomůcky k ní, skutečně se může cítit lépe díky placebo efektu. Ten je navíc posílen s rostoucím účtem za různé ezoterické praktiky. Životní spokojenosti lze ale dosáhnout podle Jen Gunter i mnohem levněji a bezpečněji. „Pokud se chcete cítit uvolněně, zajděte si na masáž. Pokud si chcete uvolnit svou vaginu, dopřejte si orgasmus,“ shrnuje lékařka.

Ludmila Hamplová