Do konce července bylo podle předběžných údajů WHO ve 182 zemích registrováno 365.000 případů spalniček. To je víc než za celý rok 2018. Foto: Flickr/CDC Global

V první polovině roku ve světě výrazně stoupl výskyt spalniček

V první polovině letošního roku byl ve světě zaznamenán nejvyšší počet onemocnění spalničkami od stejného období roku 2006. S odvoláním na údaje Světové zdravotnické organizace (WHO) to včera uvedla agentura DPA. Do konce července bylo podle předběžných údajů ve 182 zemích registrováno 365.000 případů spalniček. To je podle WHO téměř trojnásobně více než za první polovinu minulého roku a víc než za celý rok 2018.

 

„Ohroženy jsou miliony lidí na celém světě,“ upozornila ve své zprávě WHO. Organizace doporučuje cestujícím, aby si před odjezdem zkontrolovali, zda jsou účinně očkovaní. Od věku šesti měsíců by měl být každý očkován nejméně 15 dnů před cestou do oblastí, kde se choroba vyskytuje.

Během loňského roku bylo ve světě ohlášeno kolem 350.000 onemocnění spalničkami, což je dvakrát více než v roce předcházejícím. WHO nicméně upozorňuje, že oznámen byl jen zlomek skutečného počtu onemocnění.

Nejnovější odhady skutečného počtu onemocnění jsou za rok 2017. Podle nich se spalničkami nakazilo celkem asi 6,7 milionu lidí, z nichž 110.000 zemřelo. Přitom do roku 2016 byl počet případů onemocnění touto vysoce nakažlivou chorobou na ústupu.

Zatímco ještě v roce 2010 nebylo v České republice hlášeno žádné onemocnění, v roce 2014 vypukla první epidemie spalniček v Ústeckém kraji. V roce 2018 bylo v Česku evidováno 203 případů spalniček a za prvních pět měsíců letošního roku přibylo podle informací ministerstva zdravotnictví více než pět stovek nemocných.

Lidé nakažení spalničkami jsou umístěni do karantény a osoby, které s nimi přišly do styku, musejí podstoupit vyšetření. Nemoc se šíří vzduchem, inkubační doba, tedy čas od nakažení organismu po první příznaky, je sedm až 21 dní.

-čtk-