"Některé nemocnice, velké i regionální, jsou před kolapsem," varoval předseda ČSSD Jan Hamáček, které konkrétně má na mysli ale neuvedl. Foto: hamacek.cz

ČSSD chce zvláštní koaliční jednání k situaci ve zdravotnictví

ČSSD chce svolat jednání vládní koalice k situaci ve zdravotnictví. Podle předsedy sociální demokracie a vicepremiéra Jana Hamáčka je kvůli podfinancování vážně ohrožena kvalita péče o občany. ČSSD to včera uvedla v tiskové zprávě. Podle ČSSD i odborů jsou některé nemocnice těsně před kolapsem, přitom na účtech zdravotních pojišťoven je 55 miliard korun, které se dají využít. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ČTK sdělil, že ho mrzí, že ČSSD přebírá rétoriku odborářů o krizi zdravotnictví. Chce jí na koaličním jednání předložit reálná čísla.

 

Odbory a zástupci nemocnic, pacientů a dalších organizací nesouhlasí s rozdělením peněz do zdravotnictví pro příští rok. Peníze se podle organizací sdružených v tzv. krizový štáb českého zdravotnictví mají vzít z rezerv pojišťoven. Pojišťovny pro příští rok navrhly meziroční navýšení 25 miliard korun, odbory chtějí 45 miliard. Podle odhadů bude příští rok pro zdravotní péči 346 miliard korun.

ČSSD v tiskové zprávě uvedla, že zdravotnictví je katastrofálně podfinancované. „Zdravotní pojišťovny mají ve svých rezervách dost peněz. Odborná veřejnost i odbory bijí na poplach, ale ministr zdravotnictví tyto finanční prostředky odmítá uvolnit,“ uvedl. ČSSD proto chce ke zdravotnictví svolat zvláštní koaliční jednání. „Ministerstvo zdravotnictví by mělo hájit zájmy pacientů, ne zdravotních pojišťoven,“ uvedl Hamáček.

Šéf ČSSD dodal, že v době hospodářského růstu „není možné nechat finančně krvácet právě zdravotnictví“. „Analýzy ukazují prudký propad v hospodaření, i když se ministr zdravotnictví tváří, že je vše v pořádku. Není. Některé nemocnice, velké i regionální, jsou před kolapsem,“ varoval Hamáček.

Ministr Vojtěch chce ČSSD na jednání předložit „jasná čísla a argumenty, které ukáží, že realita je jiná“. Zdravotnictví podle něj má své problémy, ale v krizi není. „Peníze na zdravotní péči rostou jako nikdy dříve. Sahat v době prosperity takto radikálně na rezervy, které jsou určené na péči o pacienty v dalších letech, ale považuji za hazard s českým zdravotnictvím,“ řekl ČTK.

V pondělí se po jednání vlády sejdou postupně tripartita a po delší prázdninové přestávce i koaliční rada. Jediným bodem programu jednání sociálních partnerů bude růst mezd ve veřejném sektoru. Koalice by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měla probrat například strategický rámec přípravy na stárnutí společnosti na roky 2019 až 2025, jehož projednávání toto pondělí přerušila vláda. Odbory a zástupci tzv. krizového štábu očekávají, že se příští týden Babiš sejde i s nimi.

-čtk-