Loňská ztráta nemocnice v Rumburku dosáhla 52 milionů korun. Navíc dluží dalších bezmála 40 milionů korun dodavatelům a pojišťovnám. Foto: Nemrum.cz

Insolvenční správkyně nemocnice žádá Rumburk o finanční pomoc

Insolvenční správkyně zkrachovalé Lužické nemocnice a polikliniky požádala město o pomoc s financováním jejího provozu. Zastupitele o tom informoval starosta Lumír Kus (ANO). Nemocnice je kvůli neschopnosti plnit své závazky od poloviny července v insolvenci. Své pohledávky zatím přihlásilo 28 věřitelů, kterým dohromady dluží přes 29 milionů korun. Schůze věřitelů je naplánována na listopad. Vedení města teď zjišťuje možnosti, jak nemocnici pomoci.

 

„V našem zájmu je, aby nemocnici někdo převzal, aby byla ve funkčním stavu,“ řekl Kus. Ve středu podle něj radnice dostala od insolvenční správkyně dopis v němž žádá o finanční pomoc. „Správkyně vznesla požadavek, že by potřebovala minimálně 1,5 milionu korun měsíčně, aby udržela chod nemocnice, protože nemá hotovost a musí zajišťovat jak dodávku zdravotnického materiálu, tak revize přístrojů, a potřebuje opravit vodovodní přípojku. Teď ověřujeme za pomoci právníka, jakým způsobem by bylo nemocnici možné ty peníze poskytnout,“ doplnil starosta. Předpokládá, že až bude mít informace, svolá mimořádné zastupitelstvo.

Lužická nemocnice zajišťuje péči pro 55.000 obyvatel Šluknovského výběžku, už měsíc je ale v úpadku. Loňská ztráta zařízení dosáhla 52 milionů korun. Podle seznamu závazků navíc dluží nemocnice dalších bezmála 40 milionů korun dodavatelům a pojišťovnám. Většina byla splatná před více než třemi měsíci. Péči nemocnice dál zajišťuje. Při návštěvě ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) na konci srpna insolvenční správkyně Martina Jinochová Matyášová zaměstnance ujišťovala, že peníze na mzdy má, protože mají přednost před ostatními pohledávkami.

Podle Vojtěcha mají pojišťovny zájem rumburskou nemocnici udržet. Všeobecná zdravotní pojišťovna, která je i ve Šluknovském výběžku dominantní, se podle něj rozhodla na platbách přidat. „VZP už dala úhradový dodatek ke smlouvě s nemocnicí, který by měl navýšit úhrady o nějakých 17 až 20 milionů korun,“ řekl tehdy ČTK Vojtěch. Aktuálně ale podle insolvenční správkyně VZP naopak platby nemocnici krátí na základě splátkového kalendáře dohodnutého loni kvůli starému dluhu nemocnice. To bezprostředně ohrožuje chod nemocnice, upozornila správkyně, která proto ve středu požádala soud o vydání předběžného opatření.

-čtk-