Liberecký kraj zatím hlásí 21 případů. Foto: Kampaň Health Lantern

V Libereckém kraji jsou dvě ohniska žloutenky typu A

V Libereckém kraji jsou dvě ohniska žloutenky typu A. Podle krajské mluvčí hygieniků Zuzany Balašové se nemoc šíří v komunitě nitrožilních uživatelů drog a lidí bez domova v Liberci a Jablonci nad Nisou. Zatím se nakazilo 21 lidí. Od začátku roku hygienici v kraji registrují jen dva jiné případy, které nejsou spojené s těmito ohnisky.

Žloutenka typu A, označovaná také za nemoc špinavých rukou, se přenáší především kontaktem, ale také kontaminovanou vodou, potravinami a znečištěnými předměty. V komunitě narkomanů a bezdomovců se šíří, i když už na jaře nechali hygienici část lidí v ohnisku nákazy očkovat. Důvodů pro šíření je více. Jedním z nich je to, že nemocní nerespektují pravidla při hospitalizaci na infekčním oddělení liberecké nemocnice a oddělení bez souhlasu opouštějí. „Část ohrožených osob jsou lidé bez domova nebo lidé, kteří bydlí na ubytovnách ve ztížených hygienických podmínkách. Někteří jsou v exekuci, část z nich nemá doklady nebo nemá registrujícího lékaře. Toto všechno komplikuje zavádění účinných protiepidemických opatření,“ vyjmenovala další důvody krajská ředitelka odboru protiepidemického Jana Prattingerová.

Hygienici nechali ve spolupráci s neziskovou organizací Naděje, Zdravotním ústavem se sídlem v Ústí nad Labem, městskou policií a libereckým magistrátem očkovat v předchozích dnech 29 lidí. „Očkování v ohnisku nákazy je v tuto chvíli nejefektivnějším nástrojem, jak zabránit přenosu nákazy do většinové populace. Riziko přenosu onemocnění v těchto komunitách je opravdu velmi vysoké,“ dodala Prattingerová. V tomto týdnu bude očkování lidí z nejvíce ohrožených skupin pokračovat v centru Naděje v Jablonci nad Nisou.

Žloutenka typu A se projevuje dva až sedm týdnů od nákazy. Jde o onemocnění jater, pacient má zažívací potíže, může mít také příznaky podobné chřipce či nervové potíže. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost. U dospělých se častěji než u dětí projeví nemoc také žlutým zabarvením kůže a očního bělma. Odborníci radí očkování, ochrana proti žloutence A nastupuje dva týdny po první dávce.

-čtk-