Nemocnice Litoměřice. Foto: Nemocnice Litoměřice

Ministr zdravotnictví v Litoměřicích mírnil emoce kvůli nemocnici

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se včera v Litoměřicích pokoušel rozptýlit obavy zaměstnanců a občanů z budoucnosti nemocnice. Přítomní zástupci města zopakovali, že radnice už nechce zařízení provozovat, protože nemá peníze na investice. O převodu radní jednají s Krajskou zdravotní (KZ), která spravuje pět nemocnic v Ústeckém kraji.

„Nemocnice je pro nás důležitá, nikdo ji neplánuje rušit, zavírat, myslím, že tady má být. Je stabilní a dobře řízena, na odpovědnosti města jako stoprocentního akcionáře je, kdo ji bude vlastnit,“ uvedl ministr, který přijel na pozvání petičního výboru i starosty Ladislava Chlupáče (ODS). Pokud město nechce nemocnici provozovat, je podle Vojtěcha partner v podobě KZ jedinou správnou variantou.

Zaměstnanci vyjadřují v posledních měsících velké obavy z budoucnosti zařízení. Nejistota vedla primáře rehabilitačním oddělení Zorana Nerandžiče k tomu, že z nemocnice odchází. „Potřebuji mít oporu při své práci, lidé se mě denně ptají, co bude dál, a já odpovídám, že nevím,“ řekl ČTK.

Litoměřice už na konci minulého volebního období začaly řešit budoucnost nemocnice, jejíž provoz každoročně dotují deseti až dvaceti miliony korun. Nemocnice potřebuje podle radních peníze na rozvoj. Krajská zdravotní dlouhodobě deklaruje zájem provoz převzít. Hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) už v lednu v dopise radním uvedl, že kraj má zájem o toto zdravotnické zařízení.

Situaci kolem nemocnice Vojtěch vnímá jako vyhrocenou, podle něj zřejmě nebyla správná komunikace mezi zaměstnanci a vedením města. Zdůraznil, že situace v nemocnici je nicméně stabilizovaná, zařízení nemá dluhy ani žádný zásadní finanční či personální problém. „Myslím, že je dobře řízena,“ uvedl ke kondici zařízení, které ročně obslouží kolem 150.000 pacientů.

Nemocnice je největší zaměstnavatel ve městě, pracuje v ní zhruba 1000 lidí, na debatu s ministrem jich přišlo zhruba 250. „My bychom byli rádi, kdyby naše nemocnice do budoucna fungovala co nejlépe, aby měla dostatečné finanční zajištění a aby byla konkurenceschopná. Nechceme nic jiného než zajistit naši nemocnici do budoucích let,“ řekl občanům shromážděným před nemocnicí starosta. „Absolvoval jsem zatím dvě oficiální jednání s krajem a Krajskou zdravotní,“ dodal.

Návštěva ministra podle Zdenky Klementové z petičního výboru přinesla trochu uklidnění a pozitivních informací. „Rada konečně jednoznačně řekla, že nemocnici nechce. Spousta zaměstnanců vnímá pozitivně to, že by mohla nemocnice být pod Krajskou zdravotní a zůstat tak ve veřejné správě. Věříme, že se situace bude konečně stabilizovat,“ uvedla Klementová.

K budoucnosti nemocnice by se mohli občané vyjadřovat v plánovaném referendu. Uskutečnit by se podle starosty mělo co nejdříve. Petiční výbor vyzval občany, kteří se kolem 18:00 po debatě před nemocnicí začali rozcházet, k účasti na nejbližším zasedání zastupitelstva 12. září

-čtk-