Unikátní operace píštělí v Nemocnici Hořovice

V Nemocnici Hořovice byla provedena unikátní léčba píštělí kolem konečníku při Crohnově nemoci kmenovými buňkami. Česká republika se díky tomu stala teprve osmou zemí, kde byl tento lék po schválení v EU použitý.

 

29. srpna 2019 byla v nemocnici Hořovice provedena ojedinělá operace. Tým specialistů zde podal kmenové buňky do oblasti píštělí kolem konečníku 38 letému nemocnému s Crohnovou nemocí. Píštěle kolem konečníku, jsou závažnou komplikací Crohnovy nemoci. U výše uvedeného nemocného ji nebylo možné zvládnout běžnými chirurgickými metodami a ani konvenční či biologickou konzervativní léčbou. Unikátní operace proběhla poprvé v České republice a jsou s ní kromě použití v klinickém výzkumu zkušenosti pouze v sedmi dalších zemích světa.

Inovativní léčivo

Při operaci bylo použito léčivo z kategorie somaticko-buněčných terapeutických přípravků, které obsahuje tukové mesenchynální buňky upravené tak, aby měly schopnost zhojit píštěle. Pacientovi je v celkové anestezií aplikován do okolí píštěle obsah 4 ampulí, kde každá dávka obsahuje třicet milionů buněk. Díky unikátním vlastnostem kmenových buněk, dojde k zmírnění zánětlivé reakce v místě píštěle a k podpoře růstu nové tkáně. U většiny léčených pacientů dojde ke zhojení a uzavření píštěle. Tým odborníků, kteří operaci poprvé v České republice uskutečnili, vedla MUDr. Z. Šerclová ze soukromé Nemocnice Hořovice. „Tato speciální operace patří mezi tzv. miniinvazivní metody, při níž vyčistíme trakty píštělí, zašijeme vnitřní ústí píštěle a aplikujeme léčivo, obsahující kmenové buňky. Ve některých situacích se jedná o jedinou možnost, jak píštěle zhojit.“ komentuje průběh operace MUDr Šerclová.

Píštěl: diagnostika a léčba

Perianální píštěl je patologické propojení konečníku s kůží v oblasti kolem řitního otvoru. Obtíže se projevují hnisavým výtokem, svěděním, bolestmi a inkontinencí.  Nemocní trpí výrazným zhoršením kvality života a musí podstupovat opakované akutními a plánované operace.  Léčba spočívá v opakovaných drenážích, jejichž cílem je zabránit vzniku bolestivých abscesů a zhoršení choroby. Dále zahrnuje dlouhodobou léčbu antibiotiky, imunosupresivy a biologickou léčbu. Tato léčba není však schopná píštěle dlouhodobě zcela zhojit. Kompletního chirurgického odstranění píštělí je možné dosáhnout pouze v některých případech poměrně složitou plastikou, jejíž hojení trvá mnoho týdnů.   Díky prvnímu podání kmenových buněk se v České republice objevuje nový a efektivní druh léčby.

„Jsme velice rádi, že na našem pracovišti mohla být tato aplikace moderního léčiva s obsahem tukových kmenových buněk jako první. Jedná se o novou možnost léčby závažné a život omezující komplikace  Crohnovy nemoci. Významný přínos vidím v miniinvazivitě výkonu, který je možné provést v rámci jednodenní hospitalizace a rozšíření spektra léčby píštělí “ dodává MUDr Šerclová z Nemocnice Hořovice, kde jsou prováděny stovky operací pro perianální Crohnovu nemoc ročně.

________________________________________________________________________

Hořovická nemocnice je více než běžnou nemocnicí regionálního typu. Nemocnice nabízí širokou škálu ambulancí a poraden navazujících na jednotlivá lůžková oddělení. Specializované zdravotní služby poskytuje nad rámec základních medicínských oborů pacientům z celé České republiky.

Nemocnice Hořovice je spolu s Rehabilitační nemocnicí Beroun a radiologickým a onkologickým centrem Multiscan Pardubice součástí zdravotnické skupiny Sotiriose Zavalianise AKESO holding a.s.

Více na www.nemocnice-horovice.cz a www.akesoholding.cz

Komerční prezentace