Vyslovení slova vagina vás nezabije, ale obávat se ho říct už vás zabít může, tvrdí Jennifer Schembriová z organizace Ovarian Cancer Action. Sociální sítě to poněkud přehánějí s ochranou před tím, co je pohoršující. Slova i obrázky ale mohou pomoci při šíření zdravotnické osvěty. Jak může pacientka správně popsat svému lékaři, co jí kde trápí, když nezná základní anatomii svého těla? Foto: TC

Vagina není sprosté slovo, přesto lékařka narazila na problémy s propagací své knihy

Jak mohou ženy správně poznat své tělo, když anatomické označení znamená problém pro sociální sítě? Právě tuto otázku vyvolává situace kolem nové publikace kanadsko-americké lékařky Jen Gunterové The Vagina Bible. Ačkoliv se jedná o knihu věnující se ženskému zdraví, její propagace na sítích Facebook, Instagram a Twitter byla zamítnuta s tím, že obsahují „vulgární slova“ a odkazují na „sexuální produkty a služby pro dospělé“.

 

Gynekoložka kanadského původu žijící v USA Jen Gunterová se už roky věnuje edukaci veřejnosti v oblasti ženského zdraví. Nejrůznější pověry a doporučení šarlatánů všeho druhu staví do světla medicínských důkazů. Její podrobnější portrét jsme zveřejnili letos na jaře. Byla to právě Jen Gunterová, kdo se ostře postavil proti nesmyslům v podobě „vaginální detoxikace“, „vaginálních energetických vajíček“ i „vaginální napářky“. Nyní ale narazila na problémy s propagací své nové knihy The Vagina Bible: The Vulva and the Vagina – Separating the Myth from the Medicine (Vagina Bible: Vulva a vagina – oddělení mýtu od medicíny), v níž se podrobně věnuje řadě mýtů spojených s oblastí ženského zdraví. Americké nakladatelství Kensington Books nemohlo využít placenou reklamu na sociálních sítích Facebook, Instagram a Twitter, protože měla obsahovat „vulgární slova“ a odkazovat na „sexuální produkty a služby pro dospělé“. Ve skutečnosti ale placené příspěvky odkazovaly pouze na knihu zaměřenou na ženské zdraví a obsahovaly slovo vagina. Pokud však příspěvek byl upraven tak, aby neobsahoval slova vagina a vaginální, byl schválen a zveřejněn. „Vagina je anatomický termín, ne sprosté slovo,“ reagovala lékařka na svém twitterovém účtu. Podle ní je směšné, že nelze použít slovo vagina, protože může představovat něco „sprostého“ nebo „ostudného“.

Jak upozorňuje britský zpravodajský portál BBC News, příspěvky, které neobsahovaly slovo vagina, sociální sítě povolily. Mluvčí společnosti Twitter však odmítl, že tyto příspěvky byly odmítnuty „kvůli odkazu na pohlavní orgány“. „Odmítnutí propagovaného obsahu bylo způsobeno kombinací lidských chyb a porušení pravidel, včetně použití vulgarit a produktů pro dospělé,“ zdůvodnil mluvčí chování sítě. Společnost Facebook pak tvrdila, že jeden z reklamních příspěvků porušil „pravidla komunity“ a další nebyl schválen „omylem“. „Nepovolujeme reklamu na Facebooku, které naznačují osobní atributy, včetně problémů související se zdravím, protože si uvědomujeme, že některé publikum v naší komunitě může být citlivé na to, co se objevuje v jejich obsahu,“ citoval portál BBC News prohlášení společnosti s tím, že blokované příspěvky obsahující slova vagina a vaginální byly později schváleny.

Máte otázky ohledně vaginálního zdraví? Je to špatně

Nakladatelství Kensington Books například nemohlo využít placenou reklamu u příspěvku, který obsahoval větu: „Doktorka Jen Gunterová odpovídá Teen Vogue (pozn. redakce – americký časopis pro dívky) na důležité otázky ohledně vaginálního zdraví“. Jakmile ale bylo slovo vaginální odstraněno, příspěvek byl schválen a mohl být pomocí placené reklamy zvýšen jeho dosah. Další z příspěvků nemohl být sponzorován kvůli „nevhodnému jazyku“, ve chvíli, kdy ale z něj byla odstraněna slova The Vagina Bible, byl bez problémů schválen. „Každé slovo, které je obsažené v anatomickém slovníku, by mělo být možné používat kdekoliv. Jedná se o platný anatomický termín. Když nemůžete ani vyslovit určité slovo, dostává význam něčeho ostudného. Toto je patriarchální přežitek, se kterým bojuji,“ uvedla Jen Gunterová pro BBC News.

Odmítnutí reklamy na novou knihu The Vagina Bible vyvolalo na síti Twitter řadu reakcí: „Mnoho uživatelů kritizovalo Twitter za rozhodnutí odmítnout reklamu, protože přirovnává ‚anatomii žen k pornografii‘ a přispívá tak k sociálnímu tabu ohledně ženských těl,“ píše zpravodajský portál. Podle komentáře britského deníku The Guardian přístup sociální sítě ukazuje to, jak je ženské tělo společensky vnímáno: „Pokud je výchozí pozicí sítě Twitter zakázat slovo vagina, protože je vulgární, co to říká o tom, jak uvažujeme o ženských tělech? Nastal čas, abychom se všichni cítili dobře, když jde o slovo vagina, a když už jsme u tohoto, také u slov vulva, klitoris a stydké pysky. Jak mají ženy mluvit o svém zdraví nebo sexualitě, pokud jsou anatomicky správná slova používaná k popisu jejich těla špatně?“ To navíc může mít konkrétní zdravotní následky.

V roce 2015 zveřejnila britská nezisková organizace Ovarian Cancer Action výsledky průzkumu chování žen k vlastnímu zdraví. Podle něj se 66 % dívek a mladých žen ve věku 18 až 24 let obávalo navštívit lékaře, pokud by měly mluvit o svých gynekologických problémech. To ale také znamená, že místo toho, aby získaly korektní informace od svého lékaře a případně včas zahájily léčbu, začnou pátrat na internetu. „Přestože se mnoho z nás obrátí na internet a hledá pomoc, googlování symptomů nenahrazuje správnou lékařskou péči. Je mimořádně důležité, aby ženy dokázaly mluvit o svém zdraví a cítily se dobře, když vyhledají zdravotnické profesionály,“ vysvětlila Jennifer Schembriová, tisková mluvčí organizace. Podle ní lze obavy z používání anatomických termínů ze strany žen shrnout jednoduše: „Vyslovení slova vagina vás nezabije, ale obávat se ho říct už vás zabít může.“ Podle zjištění Ovarian Cancer Action pouze 17 % žen ve věku 18 až 24 let vyhledá lékařskou pomoc, pokud má gynekologické nebo sexuální problémy, což je alarmující. Navíc stud a neochota žen používat správné anatomické označení vlastního těla komplikuje lékařské vyšetření, pokud nejsou schopny říct, kde a jaké potíže mají.

Autorka její knížka

Slovo penis je „v pohodě“, vagina nikoliv

Podle deníku The Guardian mají obavy a stud spojené se slovem vagina vliv i na podobu sexuální výchovy v britských školách. „Pokud chceme, aby sexuální potěšení bylo pro ženy stejně důležité jako pro muže, musíme učit rozhovory o sexu něčím normální, počínaje správnými jmény pro naše pohlavní orgány,“ píše deník. Psycholožka, která se věnuje sexuální výchově a vzdělávání pedagogů Jessica Eatonová na svém twitterovém učtu napsala, že učitelé a učitelky nemají při jejích kurzech problém používat slovo penis a mluvit o masturbaci u chlapců, ale nikdo z nich nedokázal stejně uvolněně mluvit o vagině a masturbaci dívek. Přetrvává tak dvojí standard v tom, jak je totéž hodnoceno u mladých lidí ženského a mužského pohlaví.

Podle americké novinářky a autorky knihy Girls & Sex Peggy Orensteinové mnoho dívek a mladých žen cítí obavy, když mají mluvit o vlastním těle a dokonce mají pocit hanby, když se jedná o jejich genitálie. „Neexistuje lepší způsob, jak něco učinit strašným, než to, že to ani nepojmenujete,“ uvedla v roce 2017 během svého vystoupení na konferenci TED Talk. Všichni mladí lidé už od dětství potřebují vědět, jaké je jejich tělo a jak mají pojmenovat jednotlivé jeho části, aniž by se u toho cítili provinile.

Navíc tím, že se slovo vagina stane součástí běžných rozhovorů, znamená podle deníku The Guardian také možnost, že by lidé získali korektní znalosti o tom, co tento pojem skutečně znamená: „Nyní si mnoho lidí všimne, že se toto slovo týká konkrétní vnitřní struktury, která spojuje děložní hrdlo se zevním genitálem.“ V běžné hovorové řeči totiž vagina často nesprávně označuje jak vnitřní prostor vaginy, tak vulvu, a mnohdy i stydké pysky a klitoris. Sama Jen Gunterová v úvodu své knihy The Vagina Bible uvádí, že „jazyk a slova se vyvíjí a nabývají nového významu“ a touto změnou myslí právě posunutí významu slova vagina.

Ludmila Hamplová