O finální podobě zákona budou poslanci hlasovat nejdřív v listopadu. Foto: maxpixel.net

Poslanci možná změní rozsah odškodnění za újmu po očkování

Před závěrečným schvalováním je ve Sněmovně vládní předloha o odškodňování rodičů, jejichž dítě po povinném očkování zemře nebo bude mít vážné zdravotní potíže. Poslanci ve včerejším druhém čtení navrhli upravit rozsah náhrady a zajišťování zdravotnické dokumentace k případům. O podobě navrhovaného zákona bude dolní komora hlasovat nejdřív v listopadu.

Žádosti o odškodnění bude podle předlohy posuzovat ministerstvo zdravotnictví. Náhradu za způsobenou majetkovou i nemajetkovou újmu a náhradu za duševní útrapy rodičů by vyplácelo do půl roku od doručení žádosti, pokud chybu neudělal očkující lékař nebo výrobce vakcíny.

Skupina poslanců ANO a ČSSD navrhla, aby stát místo majetkové a nemajetkové újmy nahrazoval ztížení společenského uplatnění očkovaného a náklady na jeho léčbu a na péči. „Je potřeba postarat se o tyto rodiny v širším smyslu,“ uvedla za předkladatele předsedkyně zdravotnického výboru Věra Adámková (ANO). Ve složitých případech by ministerstvu mohla při posuzování žádostí pomoci podle pozměňovacímu návrhu odborná komise. Lidovec Vít Kaňkovský prosazuje, aby zdravotnickou dokumentaci k žádosti o odškodnění nemuseli zajišťovat rodiče, ale bylo by to na ministerstvu.

Maximální výši odškodnění návrh zákona nestanoví. Ministerstvo chce postupovat podle občanského zákoníku a podrobnosti stanovit vyhláškou. Předpokládá, že celková výše náhrad nepřesáhne 100 milionů korun ročně. Odškodnění by se podle odborníků mohlo týkat méně než deseti případů ročně.

Podmínkou odškodnění bude žádost podaná ministerstvu do tří let od doby, kdy újma vznikla. Neúspěšní žadatelé by se mohli obrátit na soudy do čtyř let.

Kvůli obtížnému prokazování předloha nevyžaduje důkaz příčinné souvislosti. „Z odborného medicínského poznání vyplývá, že určité případy újmy na zdraví, například anafylaxe nebo anafylaktický šok, branchiální neuritis, encefalopatie, chronická artritida, vyskytnou-li se v určitém čase po očkování, jsou velmi pravděpodobně důsledkem reakce organismu na podání konkrétní očkovací látky,“ uvedlo ministerstvo.

Anafylaktický šok je alergická reakce, při níž se objeví otok, vyrážka, dušení a nízký krevní tlak. Branchiální neuritida je ztráta pohyblivosti paže či ramene, artritida je zánětlivé onemocnění kloubů. Encefalopatie je postižení mozku. V ostatních případech bude ministerstvo posuzovat nárok podrobněji.

V Česku jsou děti povinně očkovány proti devíti nemocem, včetně nepovinných vakcín je to ročně milion dávek. Povinnost vysvětluje ministerstvo ochranou zdraví celé společnosti. Proti infekci jsou v případě vysoké proočkovanosti chráněni i ti, kteří ze zdravotních důvodů očkováni být nemohou. Roste ale počet rodičů, kteří děti očkovat nenechávají nebo ho odkládají do vyššího věku, protože je považují za nebezpečné. Závažné nežádoucí účinky ale podle odborníků nejsou prokázány, za povinné očkování se včera v debatě jednoznačně stavěli také poslanci z řad lékařů.

-čtk-