Podle předsedy senátního Výboru pro zdravotnictví Romana Krause musí být léčba pacientů v sekundární prevenci inovativními léky v ambulancích kardiologů a internistů vhodně koordinována s primární péčí. Foto: Radek Čepelák

Ředitel FN Brno Kraus rezignoval, odchází na konci listopadu. Končí také ředitel brněnské vojenské nemocnice Vodák

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus rezignoval. V tiskové zprávě to dnes uvedla vedoucí tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví Renata Povolná. Kraus skončí na svou žádost k 30. listopadu. Ředitelem byl 12 let, po letech pracovního nasazení se chce věnovat rodině. Dnes také svoji rezignaci oznámil ředitel Vojenské nemocnice Brno Antonín Vodák.

 

„Prostě jsem se tak rozhodl,“ řekl ČTK Kraus, který nechtěl říct, zda rezignaci zvažoval dlouho.

Některá média v posledních dnech uvedla, že Kraus by měl být v příštím roce kandidátem ODS do Senátu v brněnském volebním obvodu. Kraus to nepotvrdil ani nevyloučil, nechtěl to blíže komentovat.

Ministerstvo vypíše na místo nového ředitele výběrové řízení. Do doby, než vybere Krausova nástupce, bude nemocnici řídit náměstkyně pro organizační, právní věci a personalistiku Alena Tobiášová.

Fakultní nemocnice Brno má 6100 zaměstnanců a roční obrat zhruba osm miliard korun, uvedl její mluvčí Pavel Žára. V Brně jsou dvě fakultní nemocnice zřizované ministerstvem. Letos rezignoval i ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Martin Pavlík, nemocnici vedl do konce července. Poté ho nahradil Vlastimil Vajdák, který dříve působil v managementech nemocnic v Uherském Hradišti a ve Zlíně.

Stejně tak letos rezignoval ředitel Masarykova onkologického ústavu a senátor Jan Žaloudík, od července ústavu šéfuje onkolog Marek Svoboda. Počátkem roku skončil v Psychiatrické nemocnici Brno dlouholetý ředitel Marek Radimský, novým ředitelem se stal dlouholetý pracovník nemocnice a primář oddělení Pavel Mošťák.

Vodák končí v brněnské vojenské nemocnici

Ředitel Vojenské nemocnice Brno Antonín Vodák po vlastním rozhodnutí skončí ve funkci, a to v závěru letošního roku. Řekl to dnes ČTK. Ministerstvo obrany vypsalo na funkci výběrové řízení. Vodák nemocnici vedl 12 let, nyní má jinou nabídku.

Vojenská nemocnice Brno má podle Vodáka asi 500 zaměstnanců a roční obrat kolem 500 milionů korun. Vodák se sám rozhodl skončit. „Nedal jsem souhlas k prodloužení služebního poměru. Chci se posunout někam dál. Jsem tam 12 let a přece jenom si myslím, že je potřeba předat štafetu,“ řekl. Roli v rozhodnutí sehrála jiná pracovní nabídka, nic bližšího ale neuvedl.

Ministerstvo obrany, pod které brněnská vojenská nemocnice spadá, v úterý zveřejnilo oznámení o vyhlášení výběrového řízení. Zájemci mohou žádosti podávat do 11. listopadu. Mezi požadavky patří například vysokoškolské magisterské vzdělání ve skupině oborů lékařské vědy, hodnost plukovníka nebo také kurz pro vyšší důstojníky.

-čtk-