Staronový generální ředitel OZP Radovan Kouřil. Foto: OZP

Oborovou zdravotní pojišťovnu povede dál Radovan Kouřil

Oborovou zdravotní pojišťovnu (OZP) povede dál její dosavadní generální ředitel Radovan Kouřil. Na další čtyři roky ho schválila ve funkci správní rada. Rozhodla jednomyslně. Na svém zasedání odhlasovala také zdravotně pojistný plán na příští rok. ČTK o tom informoval mluvčí pojišťovny Jiří Sochor. OZP je třetí největší ze šesti zaměstnaneckých pojišťoven v Česku. Podle letošního zdravotně pojistného plánu by měla mít zhruba 733.000 pojištěnců.

„Výdaje do zdravotnictví rostou každoročně zejména s ohledem na stárnutí populace a vstup nových technologií a léků do praxe. Pouhé přilití nových peněz do systému ale neznamená automaticky lepší péči o klienty. Dlouhodobou roli OZP proto vidím v tom, abychom byli schopni efektivně řídit náklady a v maximální míře odměňovali za kvalitu,“ uvedl Kouřil. Zmínil, že už letošní zdravotně pojistný plán počítá s bonifikačními programy pro lékaře a připraví se i pro klienty nové projekty, jimiž se bude chtít OZP odlišit od ostatních zdravotních pojišťoven.

Třiapadesátiletý Kouřil v pojišťovnictví pracuje od roku 1996. V letech 1997 až 2010 byl vedoucím ekonomické sekce Svazu zdravotních pojišťoven ČR. Působil také jako finanční ředitel Hutnické zaměstnanecké pojišťovny, pak České průmyslové pojišťovny. Do OZP nastoupil v roce 2011 do funkce výkonného ředitele. Správní rada ho pak vybrala za generálního ředitele v prosinci 2015.

Letos pojišťovna podle svého zdravotně pojistného plánu hospodaří s příjmy zhruba 20,24 miliardy korun a výdaji 20,15 miliardy. Do zdravotní péče má putovat 19,78 miliardy. Správní rada schválila zdravotně pojistný plán na příští rok. Podle mluvčího OZP by se platby poskytovatelům zdravotních služeb měly proti letošku zvednout skoro o dvě miliardy korun. „Nárůst výdajů je tak téměř desetiprocentní,“ uvedl mluvčí. Přesné částky nezmínil.

-čtk-