Roztroušená skleróza je autoimunitní onemocnění centrálního nervového systému, kdy dochází k demyelinizaci nervových vláken a jejich následné ztrátě. Obvykle se projevuje mezi dvacátým a čtyřicátým rokem, u zhruba pěti procent lidí se ale objeví už v dětství. Foto: Wikipedie, koláž ZD

Statut centra pro roztroušenou sklerózu získalo 15 nemocnic

Statut centra péče o nemocné s roztroušenou sklerózou, kterou má zhruba 20.000 Čechů, získalo prvních 15 nemocnic. Pomůže jim předepisovat nejmodernější léčbu. Ministerstvo zdravotnictví o tom informovalo v tiskové zprávě.

 

„Centralizace péče do vysoce specializovaných center, ve kterých bude zajištěna trvalá přítomnost a dostatečná zkušenost členů multidisciplinárního týmu, povede k zajištění dostupnosti a nejlepší možné kvality a efektivity zdravotní péče,“ uvedl k tomu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Nemocnice, které se centrem staly, se péči o nemocné s roztroušenou sklerózou dlouhodobě věnují. V Praze statut získaly Všeobecná fakultní nemocnice, Fakultní nemocnice (FN) v Motole, FN Královské Vinohrady a Thomayerova nemocnice. Mimo metropoli pak FN v Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Plzni, obě v Brně, a krajské nemocnice v Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Jihlavě, Zlíně a Nemocnice Pardubického kraje.

Příčina roztroušené sklerózy jako chronického zánětlivého onemocnění centrálního nervového systému zatím nebyla odhalena, včasná a správná léčba ale může pacientům podle lékařů zachránit i 30 let aktivního života. Pacientům pomáhají i moderní léky, takzvaná biologická léčba, která zlepšuje schopnost sebeobrany imunitního systému organismu. Léky jsou drahé, proto zdravotní pojišťovny přísně kontrolují, jestli je předepisována jen těm pacientům, jimž prokazatelně pomůže.

U nemocných se objevují problémy s pohybem, zrakem či řečí, únava a bolesti i deprese. Typickým příznakem je střídání záchvatů a období zdánlivého klidu. Rizikovými faktory jsou kromě genetické dispozice také kouření, nedostatek vitaminu D a nakažení takzvaným Epstein-Barrové virem, který je původcem infekční mononukleózy a dalších nemocí. Asi 70 procent nemocných jsou ženy, většinou se u nich nemoc projeví v mladém věku.

Všeobecná zdravotní pojišťovna zaplatila loni za péči o svých zhruba 16.000 klientů s roztroušenou sklerózou 2,1 miliardy korun. Druhá největší Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR hradila za zhruba 1800 pacientů asi 440 milionů korun.

Ministerstvo vyhlašuje centra od vzniku zákona o zdravotních službách v roce 2011. Jsou zaměřena na 19 oborů, především na onkologii, traumatologii, péči o novorozence nebo o nemocné s problémy srdce a cév. Zpravidla nemocnice statut dostávají na pět let, poté ho musí obhájit.

Jedině centra mohou předepisovat nejmodernější léky. Náklady systému veřejného zdravotního pojištění na ně každoročně rostou. V roce 2013 za ně pojišťovny zaplatily 9,4 miliardy korun, loni 16,4 miliardy.

-čtk-