Podle praktických lékařů jsou eNeschopenky neschopné. Foto: Pixabay.com

Lékaři budou ode dneška testovat systém pro eNeschopenky

Lékaři mohou od dnešního poledne testovat systém pro vyplňování eNeschopenek. Dosud do něj v pilotním provozu mohla nahlížet jen některá vybraná zařízení. Do ostrého provozu půjde systém, díky němuž se informace o vystavení či ukončení pracovní neschopnosti dostane k České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) i zaměstnavateli elektronicky, od 1. ledna příštího roku.

 

„Podle dosavadních informací od poskytovatelů zdravotních služeb, kteří byli od listopadu zapojeni do pilotního testování, panuje se systémem spokojenost a nebyly zaznamenány zásadní nedostatky,“ uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí v tiskové zprávě.

Lékaři kritizovali, že například oproti elektronickým receptům, jejichž vydávání si mohli vyzkoušet předem, se se systémem eNeschopenek neměli šanci seznámit. Opakovaně to řešil i sněmovní výbor pro zdravotnictví. O testování měli zájem také zaměstnavatelé.

Nemocnice či lékař mohou eNeschopenku vyplňovat ve webovém rozhraní, většina ale využije své lékařské softwary, které jim výrobci upraví. Pacient bude mít stále od lékaře vytištěný průkaz, nemusí s ním ale osobně dojít do práce. Kritikům vadí, že nový systém nejde v elektronizaci dál a stále trvá na dokladech v papírové formě.

-čtk-