Reforma psychiatrie dál pokračuje. Nyní je v celé republice na 30 Center duševního zdraví, v budoucnu by jich mělo být kolem stovky. Foto: Koláž ZD

V Brně vzniklo druhé Centrum duševního zdraví

V Brně vzniklo druhé centrum duševního zdraví (CDZ), které pomáhá psychicky nemocným. Sídlí v Jugoslávské ulici a pracují v něm sociální i zdravotničtí pracovníci. Na vzniku centra spolupracuje Psychiatrická nemocnice Brno a sdružení Práh, které už jedno centrum v Brně provozuje. Projekt je součástí reformy psychiatrické péče. Cílem centra je poskytovat lidem pomoct v terénu a jejich prostředí, čímž se sníží nebo zkrátí počet hospitalizací.

 

Centrum včera otevřeli ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), ředitel Psychiatrické nemocnice Brno Pavel Mošťák a ředitelka sdružení Práh jižní Morava Blanka Veškrnová. Vojtěch uvedl, že původně v ČR vzniklo pět center duševního zdraví, nyní je jich v celé republice asi 30 a v budoucnu by jich mělo být kolem stovky. Vybudování centra v Jugoslávské ulici stálo několik milionů korun, tři miliony stály stavební úpravy objektu, tři miliony zkušební provoz od loňského června. ČTK to řekl náměstek pro ekonomiku brněnské psychiatrické nemocnice Leo Venclík.

Podle ředitele nemocnice Mošťáka má centrum několik cílů. Mezi ně patří například předcházení hospitalizací u psychicky nemocných nebo zkrácení hospitalizací, včasný záchyt vážných nemocí nebo pomoc dlouhodobě hospitalizovaným k návratu do normálního života.

Centrum pomáhá lidem se závažným duševním onemocněním, mezi ně může patřit například schizofrenie, deprese, bipolární porucha a další. Centrum má působnost pro severní část Brna, například pro městské části Brno-sever, Komín, Žabovřesky, Královo Pole, Medlánky, Jehnice, Ořešín nebo Útěchov. Ve střední a západní části Brna působí už první centrum duševního zdraví provozované Prahem, působí třeba v Brně-středu, Žebětíně, Kohoutovicích, Bystrci, Jundrově nebo Novém a Starém Lískovci. Ve východní a jižní části Brna a městských částech jako Brno-jih, Líšeň, Slatina, Vinohrady nebo Židenice působí terénní tým sdružení Práh. Na odborníky se mohou obrátit sami pacienti, jejich příbuzní, ale také lékaři nebo zástupci radnic. Centrum jedná o spolupráci s policií a záchrannou službou.

-čtk-