Ministerstvo vypíše další dotační výzvu, aby počet ordinací pro lidi bez domova doplnilo na šest. Foto: Flickr

Ordinace v Ostravě a Olomouci zajistí péči o bezdomovce

Ministerstvo zdravotnictví vybralo první dvě ordinace, které zajistí poskytování zdravotně sociálních služeb lidem bez domova. Ordinace pro chudé Ostrava dostane dotaci ve výši 6,5 milionu korun a Charita Olomouc 7,5 milionu korun. Pilotní provoz začne 1. dubna. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

 

Služby tohoto typu mají vzniknout v šesti velkých městech a fungovat dva roky. Účelem ordinací je zajistit, aby se lidem bez domova, nebo těm, kterým ztráta přístřeší hrozí, dostalo ošetření, a to neodkladné, standardní i preventivní péče. Součástí podpory bude i preventivní působení týkající se zneužívání návykových látek.

„Osoby bez domova v případě zdravotních problémů mnohdy nevyhledají pomoc, jelikož mají obavy, že je lékaři nepřijmou. A to i přesto, že jejich zdravotní stav je vzhledem k jejich způsobu života často horší než ve většinové populaci,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Dodal, že věří, že díky těmto ordinacím se zdraví lidí bez domova zlepší a zároveň se u nich podaří rozpoznat infekční a parazitární onemocnění tak, aby se zabránilo případnému šíření těchto nemocí.

Dotace ordinacím zaplatí veškeré náklady, tedy personální, provozní, i neinvestiční výdaje na dovybavení ordinací, a navíc také náklady na případné pořízení vozidla pro terénní službu. Ministerstvo vypíše další dotační výzvu, aby počet ordinací doplnilo na šest.

-čtk-