Vedle pavilonu chirurgických oborů ve FN Plzeň, nového gynekologicko-porodnického pavilonu v Brně – Bohunicích, modernizace chirurgických oborů ve FN Hradec Králové a pavilonů G1 a G1 v IKEM (na obrázku) chce vláda investovat ještě do VFN, Thomayerovy nemocnice a FN Olomouc. Foto: koláž ZD

Vláda: Ministerstvo investuje 12,25 miliardy korun do sedmi nemocnic

Ministerstvo zdravotnictví investuje v příštích sedmi letech do sedmi nemocnic 12,25 miliardy korun. Schválila to včera vláda a informoval o tom na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Národní investiční plán shromáždil projekty ve zdravotnictví za 163 miliard korun.

 

Již přidělené peníze mají investice do výstavby pavilonů v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze a pavilonu chirurgických oborů ve Fakultní nemocnici (FN) Plzeň.

IKEM vyčíslil náklady na miliardu, zhruba 600 milionů korun získá od státu. Otevřít by se nové objekty měly v roce 2023. V budově dvou propojených pavilonů bude umístěn nový centrální urgentní příjem, přesune se do ní oddělení ARO, kardiologická, metabolická, a angiologická jednotka intenzivní péče. Vznikne tak 56 nových lůžek, které umožní zvýšit počty transplantací.

FN Plzeň vyčíslila náklady na nový objekt na dvě miliardy korun. Bude v něm 400 lůžek a soustředí nosné chirurgické obory, jako je chirurgie, ortopedie, neurochirurgie, klinika zobrazovacích metod a urologie. Součástí bude urgentní příjem a centrální příjem pacientů a klinika anestezie a intenzivní péče. V pavilonu bude šest operačních sálů, z toho s magnetickou rezonancí. Dokončený byl měl být v roce 2023.

Ve vládou schváleném plánu je také nový objekt laboratoří ve Všeobecné fakultní nemocnici za 1,5 miliardy a budova centrálního příjmu v Thomayerově nemocnici v Praze za miliardu korun. FN Brno chystá stavbu gynekologicko-porodnické kliniky, FN Olomouc rekonstrukci a dostavbu hlavní budovy a FN Hradec Králové modernizaci chirurgických oborů.

Národní investiční plán shromáždil ve zdravotnictví projekty za 163 miliard korun. Konkrétní projekty, většinou fakultních a psychiatrických nemocnic, by mohly stát 73,35 miliardy korun. Dalších 90 miliard by bylo třeba obecně na zastaralé budovy a přístroje po roce 2031.

-čtk-