Ředitel Mašek stál v čele psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě více než 14 let. Foto: PNHB

Vojtěch odvolal ředitele Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod Maška

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) odvolal ředitele Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod Jaromíra Maška. Nebyl spokojen s jeho kroky naplňujícími reformu psychiatrické péče. Ministerstvo vypíše na jeho místo výběrové řízení, uvedlo včera v tiskové zprávě. Odvolání platí k 16. únoru, od pondělí 17. února nemocnici povede statutární zástupce Jiří Konrád. Maška odvolání překvapilo.

 

Na dotaz ČTK Mašek uvedl, že je nečekal. „O důvodech, které k tomu pana ministra vedly, jsem se dozvěděl až v den svého odvolání. Nechci je komentovat, protože respektuji rozhodnutí pana ministra, je to jeho odpovědnost. Děkuji všem zaměstnancům naší psychiatrické nemocnice za skvělou spolupráci po celých uplynulých více než 14 let, kdy jsem měl tu čest stát v jejím čele. Svému nástupci předávám nemocnici ve velmi dobré kondici ekonomické i personální a věřím v její další úspěšné fungování a rozvoj, na čemž se chci nadále podílet alespoň v pracovní pozici sekundárního lékaře psychiatra,“ sdělil ČTK Mašek.

Podle ministerstva je rozhodnutí v souladu s postojem Psychiatrické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČPS JEP). „ČPS JEP jako odborný garant probíhající reformy psychiatrické péče považuje za klíčové, aby reforma psychiatrické péče pokračovala za jednoznačné podpory managementů jednotlivých poskytovatelů, v této oblasti je totiž osobní aktivní přístup ředitelů nutnou podmínkou pro úspěch reformy,“ uvedl její předseda Pavel Mohr.

Jedním ze základních prvků reformy je přesun části pacientů z psychiatrických nemocnic do domácího prostředí, kde jim bude poskytnuta ambulantní a terénní péče. Nemocnice by měly snížit počet lůžek a stávající pokoje upravit tak, aby pacientům poskytovaly více soukromí. Každá nemocnice proto měla vypracovat transformační plán, kde změny naplánuje.

„Je nutné společně hledat cesty, jak modernizovat péči o naše pacienty v oblasti duševního zdraví, a v této oblasti od nemocnic očekáváme velmi aktivní přístup. K tomu však v případě pana ředitele nedocházelo,“ uvedl ministr.

Nemocnice podle něj v posledním roce na základě rozhodnutí ředitele odmítala pacienty k ochrannému léčení, které ukládají soudy. Na ochrannou sexuologickou léčbu má přitom vyhrazené kapacity. Problémy se podle ministerstva projevovaly i ve spolupráci s Centrem duševního zdraví, které vzniklo pro péči o pacienty propouštěné z hospitalizace. Nemocnice také neplnila koncepci Královéhradeckého kraje týkající se akutních dětských psychiatrických pacientů.

V Česku je v 21 psychiatrických nemocnicích asi 8900 lůžek pro dospělé. Déle než půl roku je v nich hospitalizováno přes 1000 lidí, pro asi čtvrtinu z nich by byla komunitní péče vhodnější. Ročně jsou podle odhadů také asi o 300.000 korun levnější.

Do psychiatrické péče plynou ročně asi tři až čtyři procenta zdravotnického rozpočtu, tedy kolem deseti miliard korun. S nějakým duševním onemocněním se podle statistik setkal každý pátý Čech, ani polovině se ale nedostalo odborné péče.

Náklady na diagnostiku a léčbu duševních chorob spolu s náklady na sociální služby a dalšími nepřímými náklady, mezi které patří například absence v práci či invalidita, jsou odhadovány na 100 miliard korun. Duševní poruchy a poruchy chování jsou nejčastějším důvodem přiznání invalidního důchodu.

-čtk-