Výběrové řízení na majitele Lužické nemocnice v Rumburku ba se mělo konat koncem března. Foto: nemrum.cz

Výběrové řízení na majitele nemocnice Rumburk možná koncem března

Zhruba koncem března by se mohlo konat výběrové řízení na majitele Lužické nemocnice v Rumburku, která je v úpadku. Novinářům to včera řekla insolvenční správkyně Martina Jinochová Matyášová po jednání se zástupci ministerstva zdravotnictví, kraje, VZP a zástupci měst ve Šluknovském výběžku.

 

O úpadku Lužické nemocnice s poliklinikou rozhodl soud loni v srpnu. Městu, které za posledních 15 let do zařízení investovalo zhruba 200 milionů korun, se nepodařilo najít strategického partnera.

Dosavadní jednání s Krajskou zdravotní nevedla k dohodě. V pondělí by spolu měli o osudu nemocnice jednat hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ministr tento týden požádal dopisem kraj o okamžitou obnovu jednání o možném převzetí nemocnice. Kraj uvádí, že je připraven zajistit další péči pro asi 55.000 obyvatel Šluknovského výběžku. Náměstek hejtmana Stanislav Rybák (KSČM), který se dnešního jednání také účastnil, v reakci na Vojtěchův dopis již dříve uvedl, že hejtmanství řešení nabízelo opakovaně, ale město Rumburk ho podle něj nepřijalo. Starosta Rumburku Lumír Kus (ANO) ČTK také již dříve řekl, že město nemohlo přijmout smlouvu o převzetí nemocnice krajem, protože by se zastupitelé vystavili trestnímu stíhání.

Jinochová Matyášová koncem ledna oznámila, že od 1. února nemocnice pozastavuje provoz interního a chirurgické lůžkového oddělení a chirurgické ambulance. Důvodem je nedostatek personálu. Včera insolvenční správkyně řekla, že nemocnice by mohla být nabídnuta případnému zájemci za zhruba 70 milionů korun. Zatím se čeká na znalecké posudky. Poté chce správkyně navrhnout soudu, aby souhlasil s prodejem mimo dražbu.

Na včerejším jednání se také mluvilo o přeshraniční zdravotní péči. Česko a Sasko se loni dohodly na tom, že budou v tomto ohledu spolupracovat. „Oblast přeshraniční péče, která byla řešena (loni) v létě, už nyní je také dořešena. My jsme dokončili jednání se zástupci nemocnice v Sebnitz a 30. ledna jsme se dohodli na režimu poskytování péče v příhraniční oblasti,“ řekl náměstek ředitele VZP David Šmehlík. Nyní se čeká na zveřejnění podmínek německé strany.

Podle náměstkyně ministra zdravotnictví Heleny Rögnerové by se o nemocnici měl ucházet především kraj. „Je to řešení situace v kraji,“ doplnila. Nyní ale jak ministerstvo zdravotnictví, které podle náměstkyně není připraveno nemocnici případně převzít, tak Krajská zdravotní čekají na závěry pondělního jednání mezi hejtmanem Ústeckého kraje Bubeníčkem a ministrem zdravotnictví Vojtěchem.

-čtk-