Lužická nemocnice zajišťuje péči pro 55.000 obyvatel Šluknovského výběžku, od poloviny července je ale v insolvenci. Foto: nemrum.cz

Rumburská nemocnice se bude prodávat za 63 milionů korun

Insolvenční správkyně Martina Jinochová Matyášová včera vyhlásila výběrové řízení na Lužickou nemocnici v Rumburku na Děčínsku, která je od loňského srpna v úpadku. Objekty s vybavením ocenila na 63 milionů korun, řekla ČTK. Nemocnice se podle vyhlášky o výběrovém řízení bude prodávat obálkovou metodou.

 

O úpadku Lužické nemocnice s poliklinikou rozhodl soud loni v srpnu. Městu, které za posledních 15 let do zařízení investovalo zhruba 200 milionů korun, se nepodařilo najít strategického partnera. Lužická nemocnice zajišťuje péči pro 55.000 obyvatel Šluknovského výběžku.

Podle vyhlášky o výběrovém řízení se nemocnice i s vybavením může prodat jako celek nebo po částech. Případní zájemci mohou koupit samostatně jeden nebo druhý z pavilonů a také polikliniku. Za celou nemocnici musejí složit kauci 3,5 milionu korun nebo za první z pavilonů dva miliony, za druhý dva miliony a za polikliniku půl milionu Kč. Nárok na koupi nemocnice jako celku nebo jejích částí budou mít zájemci s nejvyšší nabídnutou cenou. Obálky s nabídkami musejí doručit do 30. dubna do 16:00.

O nemocnici projevila už dříve zájem Krajská zdravotní, která spravuje pět nemocnic. Náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD) se už dříve vyslovil, že je kraj připraven dotovat budoucí provoz nemocnice a investovat do ní. Nechce však hradit dřívější dluhy, které jsou v řádech desítek milionů korun.

Mluvčí kraje Martin Volf ČTK řekl, že oficiální stanovisko dnes kraj vydávat nebude. Vedení se podle mluvčího vyjádří možná v úterý.

Společnost Lužická nemocnice a poliklinika, a.s., jejímž akcionářem je město Rumburk, vykázala za rok 2018 ztrátu zhruba 52 milionů korun a se ztrátou hospodařila i loni. Vedení města už dříve oznámilo, že nemá peníze na její zaplacení, protože by omezilo chod města.

V nemocnici nyní funguje dětské oddělení i jeho lůžková část spolu se třemi odbornými ambulancemi. Kvůli dlouhodobé nemoci lékaře je od 1. února pozastaven provoz interního oddělení lůžkové péče, všeobecná interní ambulance je v provozu. Pozastavený provoz je také na chirurgickém lůžkovém oddělení, funguje jen chirurgická ambulance. Počet lékařů zástupci nemocnice neuvedli.

-čtk-