Fotografie z akcí nakladatelství Media Network

Jak se vyhnout závislosti na dodavateli IT technologií bude řešit ICT konference

Zítra spolupořádá Zdravotnický deník konferenci, kde se bude hovořit o jednom z palčivých problémů při zadávání veřejných zakázek v oblasti IT –„vendor lock-in“, tedy situaci, kdy se zákazník stává závislým na službách a produktech dodavatele svého IT systému a kdy je změna takového dodavatele prakticky nemožná nebo příliš drahá. Tématem navazujeme na úspěšnou lednovou konferenci k novým možnostem financování zdravotnické infrastruktury. Ta upozornila na to, že budoucí investice do rozvoje nemocnic se vedle státních, veřejných a evropských peněz neobjedou bez zdrojů ze soukromého sektoru. Můžete si ji připomenout v krátkém videu.

Vendor lock-in, „uzamčení zákazníka“, je noční můrou tvůrců veřejných zakázek v oblasti IT. Znamená to situaci, kdy se zadavatel svým předchozím postupem dostane do pozice, že se při potřebě změny či úpravy IT systému nedokáže vymanit ze závislosti na konkrétním dodavateli a jeho řešení. Co dělat, když na tuto dodavatelskou exkluzivitu dojde, jak se jí při zadávání veřejných zakázek vyhnout a co na to říká dosavadní judikatura – tomu se bude věnovat konference, kterou zítra spolupořádá Zdravotnický deník. Vystoupí zde vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla odpovědný za realizaci e-governmentu, soudce a předseda senátu Krajského soudu v Brně David Raus, soudce a předseda senátu Nejvyššího správního soudu Petr Mikeš, zástupce Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a další advokáti a IT odborníci. Podívejte se na pozvánku ZDE.

Zdravotnický deník tak tematicky navazuje na úspěšnou lednovou konferenci k budoucnosti financování zdravotnické infrastruktury za účasti ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Zde se hovořilo o tom, že nové zdravotnické investice se neobjedou bez peněz z privátních zdrojů. S jejich sháněním by měl nemocnicím pomoci Národní rozvojový fond, přičemž jako vhodná řešení investičního partnerství se nabízí projekty typu PPP (Public Private Partnership) nebo EPC, tj. projekty s garantovanou energetickou úsporou (Energy Performance Contracting). To ale poněkud komplikuje složitější situace státních příspěvkových organizací typu fakultních nemocnic, které musí dodržovat přísná rozpočtová pravidla, podle nichž nesmí stát zadlužovat investičními úvěry.

Podívejte se na videa z konference:

Podrobněji si můžete o konferenci přečíst v sérii článků ZDE.

-sed-