Nový systém má na všech hygienických stanicích jednotně řídit bezpečnost. Foto: pixabay.com

Ministerstvo chce investovat 64 milionů do hygienických stanic

Ministerstvo zdravotnictví plánuje investovat 64 milionů korun do integrovaného systému uživatelů pro krajské hygienické stanice. Vyplývá to z dokumentu, který má ČTK k dispozici a o kterém bude ministerstvo v pondělí informovat vládu. Krajské hygienické stanice jsou klíčovým prvkem v boji proti epidemii koronaviru. Jejich roli má ještě zvýšit chystaný systém chytré karantény, která má v ČR začít fungovat od začátku května.

Nový systém má na všech hygienických stanicích jednotně řídit bezpečnost a konfiguraci serverové a datové infrastruktury stanic, odpovídat má zákonu o kybernetické bezpečnosti. Integrovaný systém uživatelů má podle dokumentu být v provozu v letech 2021 až 2025. Náklady na jeho provoz budou asi 2,5 milionu korun ročně.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula připustil, že zavádění některých nových systémů, které vyžaduje spuštění chytré karantény, nešlo v krajských hygienických stanicích úplně snadno. „Po pilotním projektu se ukázalo, že není možné v lidských silách se naučit ty systémy využívat rychle tak, aby byly efektivně využívány,“ doplnil Prymula.

Postupně se ještě před zahájením chytré karantény zavádí v regionech některé její prvky. Jde hlavně o řízení testování lidí na covid-19, oslovování kontaktů nakažených a předávání informací mezi krajskými hygienickými stanicemi, odběrovými místy a laboratořemi prostřednictvím elektronických žádanek a webové aplikace. Systém má vyhledávání nově nakažených urychlit a umožnit tak rychlejší návrat do běžného života v ČR.

Jako první začali odborníci zkoušet chytrou karanténu v Jihomoravském kraji, postupně se přidávají další regiony. Školení pracovníků jsou podle Prymuly naplánovaná do 1. května.

Součástí systému chytré karantény mají být i takzvané paměťové mapy. Člověka, který byl v kontaktu s nakaženým, hygienici požádají o souhlas s využitím dat z mobilu a karty za posledních pět dní. Z nich se pak vytvoří mapa, která má při rozhovoru s hygienikem pomoci, aby si člověk vzpomněl, jestli se s někým na delší dobu potkal. Další možností bude získání dat z mobilní aplikace eRouška, která funguje na principu bluetooth a pamatuje si ostatní telefony s aplikací, které byly v blízkosti.

-čtk-