COVID-19 zasáhl domovy seniorů, nejvíce nemocných mají Litoměřice. Foto: pixabay.com

Pandemie koronaviru – přehled hlavních událostí uplynulého dne

Počet nakažených koronavirem v Česku stoupl podle údajů ministerstva zdravotnictví k včerejším 19:10 hod na 3.257. Celkem bylo v Česku provedeno podle dosud zveřejněných údajů 48.811 testů na koronavirus. Zemřelo zatím 31 lidí s nemocí COVID-19, vyléčeno je 45 lidí. Vláda schválila pravidla kurzarbaitu, ministerstvo vnitra dostane z vládní rozpočtové rezervy 4,3 miliardy koruna na ochranné pomůcky, vybaveny budou i domovy pro seniory. Uvádíme přehled těch nejdůležitějších událostí z ČR i ze světa z dalšího dne s pandemií COVID-19.

Vláda schválila pravidla kurzarbeitu. Stát bude vyplácet dva druhy příspěvků na mzdy za období od 12. března do konce dubna. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Stát poskytne 80 procent náhrady mzdy lidí v karanténě a mzdy pracovníků uzavřených provozů, a to do 39.000 korun. U omezení výroby kvůli výpadku pracovníků, surovin či poklesu poptávky to bude 60 procent, a to do 29.000 korun. Podpora se stanoví ze superhrubé mzdy.

Ministerstvo spravedlnosti navrhlo zákon, který umožňuje prominout zmeškané lhůty v soudních řízeních či odložit povinnost podnikatelů podat na sebe insolvenční návrh. Mění také podmínky oddlužení a povoluje zastavit bezvýsledné exekuce. Návrh má zmírnit dopady epidemie koronaviru na účastníky řízení, poškozené, právnické osoby i na oběti trestných činů.

Ministerstvo vnitra dostane z vládní rozpočtové rezervy 4,3 miliardy korun na nákup ochranných pomůcek. Na pondělním jednání to schválila vláda. Také resort zdravotnictví dostane z rezervy peníze na ochranné prostředky a další vybavení, a to tři miliardy. Do pondělí ministerstvo financí uvolnilo na nákup pomůcek asi pět miliard korun.

Domovy pro seniory získají ochranné obleky a brýle, pokud by se v nich objevila nákaza novým koronavirem. Kraje mají připraveny sady ochranných pomůcek a v případě potřeby je zařízením hned pošlou. ČTK to řekl ministr vnitra a šéf krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Reagoval na průzkum mezi poskytovateli péče. Podle výsledků téměř dvě třetiny seniorských a dalších domovů ochranné brýle a obleky nemají.

V litoměřickém domově pro seniory je potvrzeno 52 pozitivních klientů testovaných na přítomnost COVID-19 z celkem 72 klientů, jeden zemřel. Prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS) Jiří Horecký dříve řekl ČTK, že nákaza koronavirem se dosud potvrdila u 63 klientů domovů pro seniory. Objevila se v šesti zařízeních. Infekci mají i čtyři desítky pracovníků.

Pět lékařů a 32 dalších zdravotníků z prachatické nemocnice je v karanténě. Hospitalizovaná pacientka jim zatajila kontakt s člověkem s koronavirem. Onemocnění COVID-19 se potvrdilo i u devíti pracovníků kardiologického oddělení nemocnice Pardubice, jedním z nich je lékař.

Do projektu takzvané chytré karantény, která má pomoci v boji proti COVID-19, armáda zapojí i chemiky z Liberce. Vzniklo 14 dezinfekčních týmů.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) chce do všech nemocnic v ČR pořídit kamery snímající teplotu, včera jich objednal 500. Měly by pomoci pomáhat odhalovat potenciálně infekční lidi již u vstupu do zařízení.

V karanténě je s e-neschopenkou 17.800 lidí. Za pondělí počet klesl o 1400. Snížil se všude kromě dvou krajů, vyplývá ze statistik sociální správy.

Vyjádření Světové zdravotnické organizace (WHO) o nesmyslnosti celoplošného nošení roušek má podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly vést k tomu, aby nebyl jejich nedostatek pro zdravotníky. V Česku tomu tak ale díky užívání látkových roušek není, řekl novinářům. Podle WHO je mají nosit jen nemocní a je riziko nákazy při jejich snímání. Prymula ale řekl, že před objevením příznaků nelze zjistit, kdo nemocný je a kdo ne.

Kvůli nouzovému stavu čeká justici v příštích měsících zvýšený nápor případů, Soudcovská unie proto navrhuje dočasně využít soudce důchodového věku.

Z opozičních kandidátů budou v Ústředním krizovém štábu poslanec a lékař Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, senátor a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS) a ekonom Filip Matějka.

Veřejné úřady budou nejméně do 11. dubna otevřené jen dva dny v týdnu a budou nabízet jen omezené služby.

Ze zahraničí

Po nákaze koronavirem zemřelo v Itálii již přes 12.000 lidí, za posledních 24 hodin přibylo 837 obětí. Celkem úřady evidují 105.792 případů infekce.

Ve Španělsku zemřelo dalších 849 nakažených koronavirem, což je dosud nejvíce za den. Celkem má země 8.189 obětí. Počet nakažených vzrostl na 94.417.

Počet obětí koronaviru se v Británii za pondělí zvýšil o 27 procent na 1789. Oznámilo to ministerstvo zdravotnictví. Nakažených je 25.150.

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Rakousku překonal hranici 10.000. Ve Švýcarsku je nakažených přes 16.000, v Nizozemsku 12.595.

V americkém státě New York, který je epicentrem současné pandemie v USA, se k včerejšímu dni nakazilo koronavirem 75.795 lidí, což je o 9.000 víc než v pondělí. Počet mrtvých stoupl o čtvrtinu na 1.550. Podle propočtů agentury Reuters se USA v počtu úmrtí zařadily na třetí místo před Čínu.

Francouzští lékaři, kteří už v půlce března ohlásili, že se chystají podat žalobu na vládu kvůli tomu, že podle nich nezvládla boj s epidemií koronaviru, získali velkou podporu veřejnosti. Podle lékařů ohrozila vláda zdraví a životy obyvatel tím, že riziko šíření nákazy podcenila, neinformovala občany ani lékaře a nezajistila včas dostatečné množství ochranných pomůcek.

Ekonomika

Podle Světové banky pandemie zpomalí růst v rozvíjejících se zemích jihovýchodní Asie na 2,1 procenta z 5,8 procenta loni. V Číně SB očekává nejnižší růst za 40 let.

Pandemie nemoci způsobené koronavirem kvůli omezením cestování zcela paralyzovala leteckou dopravu. Letecké společnosti nyní ve srovnání s polovinou ledna fungují s využitím méně než poloviny svých kapacit, informovala včera analytická společnost OAG Aviation Worldwide.

Dočasné uzavírky továren kvůli koronaviru se již dotkly více než 1,1 milionu Evropanů pracujících ve výrobě automobilů, v ČR je to minimálně 45.000 pracovníků. Informovalo o tom včera Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) s tím, že dopad na širší dodavatelský řetězec je ještě výraznější.

Koruna v březnu oslabila nejvíce ze všech měn v regionu, během měsíce trvání pandemie ztratila 7,1 procenta k euru a 8,7 procenta k dolaru.

Pražská burza po výprodejích na globálních trzích zažívá v březnu druhý nejhorší měsíc v novodobé historii. Index PX v březnu zatím ztrácí 19 procent.

Produkce ve většině zemědělských podniků pokračuje bez problémů s výjimkou těch, kde jsou zaměstnanci v karanténě nebo v nichž pracoval člověk, u kterého se potvrdil koronavirus. ČTK to včera sdělil tajemník Agrární komory ČR Jan Doležal.

České stavebnictví kvůli koronaviru letos podle odhadů stavebních firem meziročně klesne o 10,1 procenta. Ještě v únoru firmy počítaly s růstem o 1,6 procenta.

Počet uzavřených poboček České pošty kvůli koronaviru se včera proti pondělí zvýšil o tři na 118 pošt z celkem 3.200. Nově jsou zavřené pošty v Pardubickém a Moravskoslezském kraji. Nejvíce uzavřených poboček je ve Středočeském kraji.

Svazy a asociace zastupující podnikatele v cestovním ruchu apelují na vládu, aby do kompenzace mezd v programu Antivirus zahrnula také povinné odvody.

-čtk-