I během pandemie covid-19 fungují transplantační programy bez omezení, s výjimkou transplantace ledvin od živých dárců. Foto: IKEM

Transplantace se v pražském IKEM neruší

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze i v době pandemie covid-19 zachovává své transplantační programy v plném rozsahu. Péče o pacienty nebyla omezena, na nový koronavirus jsou testováni dárci i příjemci orgánů. Letos zde lékaři transplantovali k včerejšímu ránu 137 orgánů, loni jich bylo touto dobou 151. Uvedla to včera mluvčí IKEM Markéta Šenkýřová.

„V IKEM máme nastavena přísná pravidla. Testujeme na covid-19 každého dárce i příjemce, dodržujeme co největší izolaci transplantovaných, zdravotníci jsou rozděleni do týmů. I díky tomu se nám podařilo zachovat transplantační program v celém rozsahu,“ uvedl ředitel IKEM Michal Stiborek. Péče o pacienty podle něho nebyla omezena.

Transplantační programy fungují bez omezení, s výjimkou transplantace ledvin od živých dárců. „Naši pacienti se nemusí obávat, že bychom kvůli pandemii programy zastavili. Jediný program, který je dočasně omezen, je program transplantace ledvin od živých dárců,“ uvedl přednosta Transplantcentra IKEM Ondřej Viklický. Doplnil, že zatímco v březnu se počet transplantací mírně snížil, v období od 1. dubna do 15. dubna bylo v IKEM transplantováno 19 ledvin, jedna slinivka, pět jater a tři srdce. Podle Šenkýřové bylo ve stejném období loňského roku provedeno v IKEM 31 transplantací orgánů, tedy o tři více než letos. Mluvčí dále doplnila, že v roce 2019 bylo v březnu transplantováno 37 orgánů, v roce 2020 bylo provedeno 21 transplantací.

V loňském roce v IKEM chirurgové transplantovali 540 orgánů. Kvantitativně největším programem v IKEM jsou transplantace ledvin. Loni chirurgové vyměnili ledvinu celkem 299 pacientům. Z toho ve 33 případech šlo o ledvinu od žijícího dárce.

V IKEM zatím žádný pacient s nákazou covid-19 není hospitalizován. U příchozích provádí nemocnice od dubna screening teploty termokamerami. Podle dřívějších informací má IKEM dostatečné zásoby ochranných pomůcek.

V Česku je dosud 6.151 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. V souvislosti s onemocněním zemřelo 163 lidí, 676 se jich uzdravilo.

IKEM vznikl v roce 1971 a zabývá se problematikou kardiovaskulárních chorob, transplantací orgánů, diabetologií a poruchami metabolismu. Je to příspěvková organizace přímo řízená ministerstvem zdravotnictví.

Transplantcentrum IKEM zajišťuje několik transplantačních programů – především ledvin, jater a společně s Centrem diabetologie i transplantace slinivky břišní. Je to největší transplantační centrum v Česku se spádovostí celé republiky.

-čtk-