Spolu, ale ve skutečnosti daleko od sebe, zleva: profesor Roman Prymula, zatím náměstek MZ a možná budoucí zmocněnec vlády a vedle něj Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví. Foto: vlada.cz.

Babiš nabídl Prymulovi post vládního zmocněnce

Premiér Andrej Babiš (ANO) nabídl náměstkovi ministra zdravotnictví Romanu Prymulovi post vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Informaci serveru TN.cz předseda vlády potvrdil České televizi (ČT). Svůj návrh Babiš musí ještě projednat v pondělí ve vládě s koaličním partnerem. Prymula chce z ministerstva odejít ke konci května, chybí mu bezpečnostní prověrka.

 

„Myslím si, že by bylo dobré, aby pan profesor zůstal v rámci státních struktur, aby neodcházel někde do privátu,“ řekl Babiš včera ČT. Na otázku, zda Prymula nabídku přijal, premiér uvedl, že je to podle jeho názoru na dobré cestě. „V pondělí to nějak dořešíme,“ dodal.

Na Úřadě vlády by tak vznikl nový post. Podle zdrojů serveru Lidovky.cz z vládních kruhů by se mělo jednat o pozici, z níž by Prymula dohlížel na různé zdravotnické projekty zaměřené na osvětu a prevenci. Včlenit by se měl také přímo do struktur Úřadu vlády.

Obdobně funguje deset dalších zmocněnců vlády, mimo jiné pro sport, jadernou energetiku, lidská práva či informační technologie a digitalizaci. Například zmocněncem pro jadernou energetiku je od února 2019 Jaroslav Míl, zmocněncem pro informační technologie a digitalizaci byl v roce 2018 jmenován Vladimír Dzurilla, vládním zmocněncem pro sport je od března 2018 Milan Hnilička. Vládní zmocněnkyní pro lidská práva byla v květnu 2019 jmenována Helena Válková.

Prymula oznámil, že chce funkci náměstka pro zdravotní péči opustit na konci května. Odchod zvažoval už v březnu, k tomu, aby zůstal, ho však přesvědčil Babiš po vypuknutí epidemie koronaviru. O budoucnosti Prymuly dnes Babiš také hovořil na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem, řekl ČT.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes uvedl, že si nedokáže představit, že by za stávající situace Prymula jako náměstek na ministerstvu zůstal. Vadí mu jeho výroky do médií a že s ním tyto věci neřeší osobně. Spory jsou také kolem bezpečnostní prověrky, kterou museli všichni náměstci ministra získat. Prymulovi ji po více než roce Národní bezpečnostní úřad ještě nevydal.

Po vypuknutí epidemie v Česku Prymula řídil Ústřední krizový štáb, od konce března stojí v čele Centrálního řídícího týmu COVID-19, který má na starosti projekt chytré karantény, kapacity nemocnic, laboratoří či testování nakažených.

-čtk-