Výsledky voleb v roce 2016, kdy Donald Trump (červeně vyznačené okresy) porazil Hillary Clintonovou (modré) a stal se prezidentem USA. Foto: Wikimedia

Demokratické okresy evidují třikrát víc obětí než republikánské. Na vině není politika, ale hustota zalidnění

V okresech v USA, které se kloní k demokratům, zemřelo v souvislosti s nemocí covid-19 v průměru třikrát více lidí než v republikánských baštách, všimla si agentura Reuters. Podle ní může být tato statistika vysvětlením, proč v pandemií nejvíce zasažené zemi světa, tedy ve Spojených státech, panují mezi lidmi tak rozdílné názory na kvalitu, rychlost a dostatečnost reakce vládní administrativy i na podobu dalších vhodných kroků do budoucna.

 

Okresy, které volily v roce 2016 převážně demokratku Hillary Clintonovou, zaznamenaly průměrně 39 úmrtí spojených s koronavirem na 100.000 obyvatel. V regionech, které se postavily za prezidenta Donalda Trumpa, připadlo na 100.000 lidí 13 zemřelých s covidem-19.

Nerovný důsledek pandemie je podle Reuters odrazem nepoměrně většího dopadu viru v hustě zalidněných městech, která obecně volí spíše demokraty. Venkovské oblasti a do široka rozprostřená předměstí, v nichž žijí především příznivci republikánů, podobný zásah nákazou nepostihl.

Vzorec přitom platí celkem ve 36 z 50 států USA. V Marylandu je úmrtnost na covid-19 čtyřikrát vyšší poblíž předměstí Washingtonu, kde lidé volí demokraty, než na republikánském venkově v oblasti Apalačského pohoří. V Kansasu je v jediných dvou okresech, které podpořily Clintonovou, sedmkrát vyšší úmrtnost než ve zbytku státu.

Z tohoto pravidla existují i výjimky. Některé republikánské okresy v Delawaru, Nebrasce a Jižní Dakotě mají více mrtvých, protože tam nákaza silně zasáhla závody na zpracování masa. Okresy klonící se k republikánům rovněž zaznamenaly větší počty zemřelých než některé demokratické v Montaně, New Hampshiru, Novém Mexiku, Severní Dakotě a Texasu. Celkové počty zemřelých jsou tam však nižší, než je celoamerický průměr.

Geografické rozprostření dopadů pandemie přitom kopíruje také rozdílnosti ve veřejném mínění. Podle šetření společnosti Ipsos se koronaviru „velice obává“ téměř polovina demokratů, u republikánů je to třetina. Podle jiného průzkumu jsou republikáni více nakloněni rychlejšímu otevírání ekonomiky.

Kontrast je nejvíce patrný například v Michiganu. Zatímco v Detroitu museli lékaři dávat zemřelé s covidem-19 do chlazených kamionů, protože pro ně nebylo místo v přeplněných márnicích, ozbrojení muži protestovali v hlavním městě Lansing proti ochranným restrikcím. Šerifové řady republikánských okresů přitom prohlásili, že nebudou stíhat lidi, kteří porušují restrikce vyhlášené demokratickou guvernérkou Gretchen Whitmerovou.

Michiganské okresy, které se vyslovily pro Clintonovou, registrují průměrně 79 úmrtí na 100.000 obyvatel, u republikánských oblastí je to 25 na 100.000 lidí. Podle republikánského výzkumníka Steve Mitchella se přitom lidé v těchto oblastech zásadně rozchází ohledně toho, jaká opatření by měl stát pro boj s koronavirem přijmout. Demokraté se většinou obávají toho, že se nakazí, zatímco republikány na venkově více znepokojují ekonomické dopady ochranných opatření a nechtějí, aby se na ně vztahovala stejná omezení, jako na obyvatele velkých měst.

-čtk-