Dolní komora německého parlamentu včera schválila řadu opatření pro zmírnění následků pandemie koronaviru. Foto: Pixabay

Německý Spolkový sněm schválil další pandemický zákon. Polepší si i zdravotníci

Zvětšení kapacity pro testování na přítomnost koronaviru, další odměny pro ošetřovatelský personál nebo vyšší peníze pro takzvaný kurzarbeit. Dolní komora německého parlamentu včera schválila řadu dalších opatření pro zmírnění následků pandemie koronaviru.

 

Spolkovým sněmem prošel pandemický zákon, který společnými silami připravili spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) a spolkový ministr sociálních věcí Hubertus Heil (SPD). Norma mimo jiné počítá s dalšími úlevami pro ty, kteří poskytují domácí péči příbuzným, ale také pro ty, kteří v důsledku koronavirové pandemie přišli o zaměstnání. Balík zákonů ještě musí posvětit Spolková rada.

Spahn podle deníku Deutsches Ärzteblatt prohlásil, že je zapotřebí nastolit novou rovnováhu. „Co nejvíce normálnosti a co nejvíce ochrany, kolik jen bude zapotřebí,“ řekl Spahn na půdě německého parlamentu. Podle spolkového ministra zdravotnictví je nutné, aby byly posíleny zdravotnické složky a navýšena kapacita pro provádění testů na přítomnost koronavirové nákazy především v domovech pro seniory. Hubertus Heil pak zdůraznil podporu pro zhruba 2,5 milionu Němců, kteří se v koronavirové době starají doma o své příbuzné. „V těžkém období je třeba věci usnadňovat,“ řekl ministr sociálních věcí.

Vyšší příspěvky po delší dobu

Jaká opatření tedy prošla? Z hlediska zdravotnického za zmínku stojí především příplatek na péči. Zaměstnanci v geriatrické péče by měli letos obdržet odstupňovanou prémii až do výše jednoho tisíce eur (přes 27 tisíc korun). Její konkrétní výše bude záležet na pracovní pozici a odpracované době během koronavirové krize. Náklady na toto opatření se odhadují asi na jednu miliardu eur (více než 27 miliard korun).

Prodlouží se také ošetřovné pro lidi, kteří se v průběhu koronavirové krize starají o člena rodiny. Doposud se ošetřovné vyplácelo jen po dobu deseti dní, nyní se tato doba zdvojnásobí. Opatření bude platit až do konce letošního září. Stejně tak se prodlužuje právo nechodit do práce kvůli péči člena rodiny také na dvacet dní. Pro tyto osoby bude rovněž platit úleva ve výši 125 eur měsíčně.

Vláda ve Spolkovém sněmu rovněž prosadila posílení prevence chřipky. Pro chřipkovou sezónu 2020/2021 vláda plánuje navýšení rezervy vakcíny proti běžné chřipce. To má zabránit tomu, aby se velká vlna chřipky dotkla pacientů, kteří budou s chorobou covid-19 léčeni v nemocnicích. Kabinet Angely Merkelové myslel také na drobné živnostníky a malé podniky. Obě skupiny by mohly mimořádně přejít na nižší sazby zdravotního pojištění.

Jak už bylo řečeno, vláda také přijala opatření pro zvýšení počtu provedených testů. Testování by se mělo soustředit hlavně na domovy pro seniory, ale otestovat se na náklady zdravotních pojišťoven bude moci také osoba, která nemá důvodné podezření, že by se s nákazou mohla setkat, a dokonce i osoba, která nemá žádné příznaky onemocnění. 375 zařízení, která testy provádějí, dostanou celkem dotaci 50 milionů eur (asi 1,35 miliardy korun).

Z nezdravotnických opatření došlo ke zvýšení příspěvku státu na mzdy u lidí, kteří pracují ve vynuceně uzavřených provozech, takzvaný kurzarbeit. Nově stát bude přispívat 70 až 80 procenty z poslední vyplacené čisté mzdy. U lidí, kteří pečují o děti, se tento příspěvek zvýší ještě o sedm procentních bodů. Prodlouží se také doba výplaty dávek v nezaměstnanosti, a to o tři měsíce. Opatření se bude týkat všech, kteří ztratí práci mezi 1. květnem a 31. prosincem letošního roku. Stát náklady vyčíslil na 2,6 miliardy eur (přes 70 miliard korun).

Opoziční kritika

Vládní koalice CDU a SPD musela odrážet kritiku z opozičních stran. Podle poslanců levicové strany Die Linke by totiž koronavirový bonus za domácí péči měl být vyplacen pouze zaměstnancům v geriatrické péči. FDP a Zelení varovali, že ministerstvo zdravotnictví získá zákonem příliš rozsáhlé pravomoci. Expertka na zdravotnictví strany Zelených Kirsten Kappert-Gontherová uvedla, že v zákoně jsou některé věci, jež by stály za podporu, ale to prý na aktivní hlasování pro nestačilo. Zelení se tedy hlasování zdrželi. FDP hlasovala proti.

Poslanci Alternativy pro Německo pak vládní koalici obviňovali, že v zemi pouze vytváří atmosféru strachu, hysterie a deprese pomocí své politiky boje proti koronaviru. „Snaží se nám vsugerovat permanentní krizi, která ale reálně vůbec neexistuje,“ uvedl Robby Schlund stranický zdravotnický expert. Jako příklad uvedl svůj volební obvod Greiz, který se prý v současné době ocitl na předních stránkách médií kvůli zvýšenému výskytu nových infekcí koronavirem.

Jens Spahn ale s přístupem Schlunda vyjádřil ostrý nesouhlas: „Kdybych žil ve vašem volebním obvodě, byl bych velice znepokojen. Proti viru nelze bojovat způsobem, že jeho existenci budu popírat,“ vysvětloval ministr. Podle Spahna je nutné, aby se podařilo dynamiku infekce narušit, což je mimo jiné důvod, proč chtěl zákonem zvětšit počet denně provedených testů.

Petr Musil