"Aplikace ale rozhodně není všelék. Je to jen další důležitý nástroj k tomu, abychom udrželi počet nakažených na relativně nízké úrovni a měli nad ním kontrolu,“ řekl německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Foto: Pixabay

Německé ministerstvo zdravotnictví představí novou aplikaci varující před koronavirem

Má ji Itálie, Španělsko či některé další země. Německo ale na zprovoznění své aplikace pro sledování výskytu koronaviru a varování před ním stále čeká. Podle spolkového ministra zdravotnictví Jense Spahna (CDU) se však naši západní sousedé dočkají už příští týden.

 

Jens Spahn to oznámil v rozhovoru pro deník Rheinische Post. „Aplikaci spustíme během příštího týdne. Potřebovali jsme více času pro její vývoj, protože na ni máme vysoké nároky,“ uvedl spolkový ministr zdravotnictví. Aplikace musí být podle něho použitelná na všech typech koncových zařízení. Musí také splňovat přísné požadavky na ochranu osobních údajů, zabezpečení dat nebo standardy energetické účinnosti.

„Nikdo nebude používat software, který během několika málo hodin vybije baterii mobilního telefonu,“ řekl Spahn s tím, že se chce vyhnout tomu, aby si ji lidé do svých zařízení instalovali po zjištění, že jde o „žrouta energie“ ji zase rychle odstraňovali. „Tomu se chci zkrátka vyhnout a to nás také odliší od jiných evropských zemí, které si i tímto prošly,“ dodal.

Pomoci stopovat virus může každý

Podle Spahna bude nová aplikace umět daleko lépe ochránit osobní data, než se tomu děje nyní, kdy například při účasti na bohoslužbě nebo návštěvě restaurace musí lidé uvádět své údaje do přichystaných knih. „Dnes tam nezadáváte jen své telefonní číslo, ale také vidíte kontakt osoby, která se do seznamu zapsala před vámi. Nová aplikace tyto možnosti odstraní, a data tak budou lépe chráněna,“ vysvětlil šéf rezortu zdravotnictví.

Navíc prý ani nebude nutné legislativně ukotvit, aby k používání aplikace nemohl být nikdo nucen. Jens Spahn je přesvědčen, že tato otázka je dostatečně ošetřena obecným nařízením o ochraně osobních údajů. „Všechno, co je pro právní stránku používání aplikace nezbytné, jako je dobrovolnost a výslovný souhlas pro každé použití osobních údajů, je zde jasně regulováno. Lépe už to lze ošetřit jen těžko,“ dodal Spahn.

Aplikace bude umět především rychle informovat kontakty v okolí infikovaných osob, s nimiž byly ve styku kritickou dobu, a vyzve je, aby se případně nechaly otestovat na přítomnost koronaviru. „Za každý takový test budeme rádi. Aplikace ale rozhodně není všelék. Je to jen další důležitý nástroj k tomu, abychom udrželi počet nakažených na relativně nízké úrovni a měli nad ním kontrolu,“ řekl dále Jens Spahn.

Šéf zdravotnického rezortu rovněž vyjádřil, že by byl spokojený, pokud by aplikaci využívalo alespoň několik milionů obyvatel. Zároveň varoval před příliš optimistickými očekáváními a uvedl, že každý, kdo si aplikaci do svého chytrého zařízení stáhne, pomůže. Spolková vláda prý společně se spuštěním aplikace chystá také širokou reklamní kampaň, která k využívání korona-aplikace bude Němce nabádat.

Čína nemá rozhodovat o ochraně lékaře v Berlíně

Podle Spahna bude účast každého z nich možná daleko důležitější než v době, kdy koronavirus v Německu teprve získával na síle. Lidé prý totiž mají pocit, že je infekce po tolika týdnech přísných omezení už bezprostředně neohrožuje, nebo alespoň ne v takové míře. Počty nových infekcí klesají stejně jako počty úmrtí na nemoc covid-19.

Tento dojem je ale podle spolkového ministra zdravotnictví klamný. „Vidíme to všude tam, kde se virus může velmi snadno šířit, jako například při nedávných večírcích v Göttingenu nebo Leeru. Pak jsou i velká a nebezpečná ohniska. Znepokojuje mě, když v parku nebo na demonstracích vidím obrázky davů lidí, kteří od sebe nedrží alespoň minimální rozestupy,“ řekl dále Jens Spahn s tím, že nyní záleží právě na chování lidí, zda už si Německo může říci, že tu nejtěžší fázi epidemie má za sebou, či nikoli.

Jens Spahn také odpověděl na dotaz, co si může Evropská unie z koronavirové pandemie vzít. Podle něho musí Evropa jako celek dělat více pro posílení vzájemné důvěry a pro redefinování její role ve světě. „Evropa by měla být chápána jako společenství ochrany a inovací. Obzvláště ve stále sílící bipolarizaci světa, která je určována Čínou a Spojenými státy. Jak ukázal počáteční nedostatek ochranných pomůcek a léků, neměli bychom být tolik závislí na světovém trhu. V Číně se nesmí rozhodovat o tom, zda má lékař v Berlíně, Varšavě nebo Paříži mít požadovanou ochrannou masku, nebo ne,“ dodal spolkový ministr zdravotnictví.

Petr Musil