Zvýšením plateb letos vzrostou výdaje státu zhruba o 20 miliard korun. Foto: pixabay.com

Novela zákona, která dramaticky navyšuje měsíční platby za státní pojištěnce, včera vstoupila v platnost

Platby státu do veřejného zdravotního pojištění za děti nebo důchodce se zvyšují o 500 korun na osobu měsíčně z dosavadních 1067 korun. Růst zavádí novela, která včera nabyla účinnosti. Změna je reakcí na propad příjmů a zároveň zvýšení výdajů systému zdravotního pojištění kvůli koronavirové krizi. Od příštího roku platby za státní pojištěnce vzrostou o dalších 200 korun.

K takzvaným státním pojištěncům patří také třeba studenti, nezaměstnaní lidé a vězni. Celkem jde o více než 5,9 milionu lidí. Zvýšením plateb letos vzrostou výdaje státu zhruba o 20 miliard korun. Příští rok to bude asi o 50 miliard korun. Skutečné částky ale budou záviset zejména na vývoji nezaměstnanosti.

Veřejné zdravotní pojištění letos ztratí asi osm miliard korun v souvislosti s úlevami plateb drobných podnikatelů do systému. Propad ekonomiky pak bude podle důvodové zprávy k novele znamenat výpadek 30 až 40 miliard korun. Naopak výdaje systému zdravotního pojištění kvůli nemoci covid-19 řádově o miliardy korun vzrostou.

Ministerstvo zdravotnictví ve zdůvodnění poukazuje i na to, že ekonomicky aktivní lidé odvádějí do zdravotnictví víc peněz než stát za své pojištěnce. Těch je asi 60 procent z celkového počtu, ale na jejich léčbu jde 80 procent peněz veřejného zdravotního pojištění.

-čtk-