V Česku žije téměř 25 tisíc bez domova. Ilustrační foto: Flickr

Díky dotaci vznikly celkem už čtyři ordinace pro bezdomovce

Díky dotacím z Evropského sociálního fondu vznikly letos čtyři ordinace pro bezdomovce. Od dubna fungují v Ostravě a Olomouci, nové budou od srpna v Praze a Pardubicích. Na rok a půl provozu získaly kolem pěti milionů korun. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví.

 

Podle výsledků sčítání v roce 2018 bylo v Česku 24.830 lidí bez domova. Zhruba polovina z nich žila venku a přechodně využívala noclehárny. Nejvíc lidí bez stálého bydlení, mezi nimiž převažují muži, bylo v Moravskoslezském kraji a v Praze.

„Osoby bez domova v případě zdravotních problémů mnohdy nevyhledají pomoc, jelikož mají obavy, že je lékaři nepřijmou. A to i přesto, že jejich zdravotní stav je vzhledem k jejich způsobu života často horší než ve většinové populaci. Nutnost zajištění speciální péče se ukázala zejména v nedávných měsících v souvislosti s epidemií covid-19,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Lidé bez domova často trpí různými chronickými nemocemi, někteří jsou navíc ve vyšším věku. Při nákaze covidem-19 jsou proto ohroženou skupinou a hrozí jim vážnější průběh nemoci nebo její komplikace. Problematické je v této komunitě také dodržování případné nařízené karantény. Například Praha proto zřídila pro bezdomovce v době pandemie stanové městečko a část z nich ubytovala v hostelech a hotelích.

Dotační program má lékaře motivovat k zavedení nebo rozšíření zdravotně-sociálních služeb. Ve druhém termínu výzvy letos v dubnu byly podány dvě žádosti a obě dotaci získaly. V Praze bude ordinaci provozovat nezisková organizace Naděje, v Pardubicích soukromý lékař. V Olomouci ji od dubna zajišťuje charita, v Ostravě Armáda spásy.

-čtk-