Místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM Hana Aulická Jírovcová a předseda KSČM Vojtěch Filip na včerejší tiskové konference v Poslanecké sněmovně. Foto: FB KSČM

Na odměny zdravotníkům by mělo po schválení rozpočtu jít 1,25 mld

Celkem 1,25 miliardy korun na odměny pro zdravotní personál za práci v době epidemie koronaviru má podle dohody komunistů s ministerstvem zdravotnictví jít do nemocnic zvláštním dotačním programem přes kraje. Jde o největší položku v sumě dvě miliardy korun, kterou komunisté podmínili svůj souhlas s navýšením státního rozpočtu. Dalších 500 milionů mají dostat zdravotní sestry v sociálních službách, řekla včera na tiskové konferenci místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM Hana Aulická Jírovcová.

Na odměny sociálním pracovníkům v obcích by podle dohody měl stát poslat 50 milionů, 200 milionů na odměny personálu v dětských domovech. Schválením těchto pozměňovacích návrhů komunisté podmínili svůj souhlas s navýšením rozpočtového schodku na 500 miliard korun v třetím čtení a s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) došli ke shodě.

Dalších 300 milionů korun z rozpočtové rezervy žádá KSČM pro regionální školství na neinvestiční náklady. Tento návrh podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa zatím dohodnut s vládní koalicí nebyl.

„My jsme měli už předjednanou dohodu s komunisty o dvou miliardách do sociální oblasti, na platy zdravotních sester především, tam jsem otevřená to podpořit. Těch 300 milionů je nová informace, teď čerstvá, s tím se musím seznámit. To už jde nad rámec dohody, ale budeme o tom určitě jednat,“ řekla novinářům Schillerová.

Návrh na zvýšení rozpočtového schodku míří po dnešku ve Sněmovně k závěrečnému schvalování. Poslanci by o něm měli hlasovat příští týden ve středu. Ve včerejším druhém čtení navrhli změny za více než 165 miliard korun. K předloze se sešly tři desítky návrhů úprav včetně doprovodných usnesení, která nemají za cíl přesouvat peníze.

Nad všemi pozměňovacími návrhy se ještě v pátek sejde rozpočtový výbor, aby k nim vydal své doporučení. Už dřív výbor podpořil návrh premiéra Andreje Babiše (ANO), který snižuje vládní rozpočtovou rezervu o 100 miliard korun a peníze přesouvá do vybraných kapitol.

-čtk-