Při aktuálních testech 3403 pracovníků dolů ČSM (na snímku) bylo 704 lidí pozitivních, tedy přes 20 procent. Foto: Wikipedie

Uzavření OKD by stát podle Vojtěcha sám nenařídil

Uzavření těžební firmy OKD kvůli šíření koronaviru pomůže zklidnit situaci, ale stát by to sám nenařídil. Novinářům to včera po jednání v Moravskoslezském kraji řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Riziko pro obyvatele regionu v souvislosti s výskytem nákazy v OKD podle něj není výrazné. Testy pracovníků dolů ČSM firmy OKD potvrdily nákazu koronavirem u pětiny testovaných. Firma pak oznámila, že přeruší od pátku na šest týdnů těžbu ve všech dolech na Karvinsku.

 

„Samozřejmě se masivně testuje (v OKD) a jsou tam záchyty, ale ty záchyty jsou bezpříznakové a průběhy nemoci jsou mírné. Riziko pro zdraví místního obyvatelstva není tak výrazné,“ řekl ministr. Rozhodnutí firmy ale ocenil. „Když se k tomu OKD rozhodlo dobrovolně, jsme za to rádi, ale pokud bychom to měli nakazovat shora, tak podle těch dat, která vidíme, to není proporcionální,“ doplnil.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) již dříve uvedl na facebooku, že k přerušení těžby hejtmanství firmu vyzývalo už více než před měsícem. „Konečně nás vyslyšeli a udělali to, o co jsme žádali už před šesti týdny. Je to skutečně v daný okamžik jediná možná cesta, jak zabránit šíření nákazy,“ napsal hejtman. Dnes Vondrák zopakoval, že se opatření měla přijmout dříve. „Chápu ale, že to rozhodování nebylo jednoduché,“ doplnil.

Podle epidemiologa a vedoucího resortní pracovní skupiny pro rozvolňování Rastislava Maďara byla situace v OKD stále pod kontrolou. Rozhodnutí OKD ale přivítal. „Je to konzervativnější postup a sázka na jistotu,“ míní Maďar. Kdyby ale opatření nenastalo, epidemiologická situace by se podle něj v regionu výrazně nezhoršila.

Předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková uvedla, že společnost se od počátku snažila dodržovat všechna opatření nařízená hygieniky. Podle krajské hygieničky Pavly Svrčinové jsou nařízená opatření pravidelně kontrolována.

Staňková řekla, že rozhodnutí o uzavření bude mít pro firmu ekonomické důsledky. „Už před tou odstávkou jsme nebyli v jednoduché situaci. Tohle nám určitě nepomůže a ještě to ztíží naší ekonomickou situaci víc, to nebudu zakrývat,“ uvedla. Pokud by se OKD na konci roku dostalo na 50 procent plánované těžby, považovala by to za úspěch.

Dosud byla těžba přerušena pouze v Dole Darkov, kde se před dvěma měsíci objevilo první ohnisko nákazy v OKD. Tam se už situace stabilizovala. Při aktuálních testech 3403 pracovníků dolů ČSM bylo 704 lidí pozitivních, tedy přes 20 procent. Předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková uvedla, že firma už od potvrzení prvního nemocného zaměstnance přijala mnoho protiepidemických opatření a plnila všechna nařízení hygieniků včetně omezení kontaktu mezi směnami.

-čtk-