Zdravotní sestry a lékaře domácí paliativní péče je podle domácích hospiců třeba považovat za pracovníky takzvané první linie​, kteří se starali o nejohroženější skupiny covidem-19, a měli by proto dostat mimořádné odměny. Foto: Pixabay

Mobilní hospice žádají peníze na odměny pro zaměstnance za covid

Fórum mobilních hospiců a Charita ČR žádají v otevřeném dopise ministerstvo zdravotnictví o peníze na odměny pro zaměstnance nebo na zvýšené náklady v souvislosti s jarním rozšířením nemoci covid-19. Organizace uvedly, že domácí hospicová péče zejména v březnu a dubnu pomáhala nemocnicím uvolňovat kapacitu akutních lůžek, v dotačním programu ministerstva zdravotnictví určeném na mimořádné odměny se na ni ale zapomnělo. ČTK má otevřený dopis k dispozici, vyjádření ministerstva zjišťuje.

 

Zdravotní sestry a lékaře domácí paliativní péče je podle organizací třeba považovat za pracovníky takzvané první linie​, kteří se starali o nejohroženější skupiny covidem-19. Mimořádné odměny si zaslouží kvůli riziku nákazy a také kvůli zvýšenému pracovnímu nasazení, píše se v dopise. „Navrhujeme, aby odměny měly návaznost na reálně odpracované hodiny ve výkonu práce, kdy docházelo k návštěvám v domácím prostředí,“ uvedly organizace. Upozornily, že pro nemocnice jsou odměny plošné, tedy i tam, kde byl omezený provoz.

Podle předsedkyně Fóra mobilních hospiců Moniky Markové dvě třetiny domácích hospiců zaznamenaly výpadek externistů a jedna třetina se potýkala s nepřítomností zaměstnanců v důsledku karantény nebo péče o členy rodiny. „Aby výpadky zaměstnanců neměly dopad na péči o pacienty, museli ostatní zaměstnanci pracovat více hodin a s mnohonásobně větším nasazením,“ doplnila koordinátorka zdravotních aktivit Charity ČR Ludmila Kučerová. Fórum mobilních hospiců sdružuje 39 ​poskytovatelů domácí paliativní péče, Charita ČR provozuje 16 středisek mobilní paliativní péče.

Marková uvedla, že bez domácích hospiců by jejich pacienti byli hospitalizování na akutních lůžkách, které se nemocnice na jaře snažily uvolnit pro případný nápor nemocných covidem-19. „Za kritické období březen a duben se námi sdružení poskytovatelé mobilní specializované paliativní péče postarali o 40 procent více pacientů než za stejné období v minulém roce a svou činností tak ulevovali a ulevují nemocnicím od přeplněnosti kapacity akutních lůžek na JIP či ARO,“ podotkla Marková.

Domácí hospice podle dopisu na odměny pro zaměstnance nemají peníze. V době jarního šíření nemoci měly zvýšené náklady na tehdy nedostatkové ochranné pomůcky pro své pracovníky i pacienty. „Jako neziskové organizace tvoří rozpočet vícezdrojově, jsou odkázáni na významnou podporu dárců a odměny nejsou z rozpočtů reálné,“ píše se v dokumentu. Peníze na odměny podle něj nemohou domácí hospice získat ani na základě takzvané kompenzační vyhlášky, kdy kompenzace pro ně byla zvýšena pouze o haléř za úkon, tedy zhruba o 15,50 Kč na den.

Vláda koncem července vyčlenila víc než 11 miliard korun na mimořádné odměny za dobu epidemie covidu-19 pro všechny zdravotníky, kteří byli v té době v nemocnicích a pracovali na plný úvazek. Kompenzační vyhláška navíc počítá se 40.000 korun pro zaměstnance, kteří přímo pečovali o pacienty s covidem-19. Dalších 5,2 miliardy korun kabinet v květnu vyčlenil pro pracovníky v sociálních službách za práci v době epidemie.

-čtk-