Výbuch více než 2700 tun dusičnanu amonného v bejrútském přístavu si vyžádal životy nejméně 171 lidí a dalších více než 6000 zranil. Foto: Wikipedie

WHO: Více než polovina bejrútských nemocnic je mimo provoz

Po ničivém výbuchu z minulého týdne je více než polovina zdravotnických zařízení v libanonském hlavním městě Bejrútu včetně tří velkých nemocnic mimo provoz. Uvedl to včera regionální ředitel úseku Světové zdravotnické organizace (WHO) pro mimořádné události Richard Brennan. Informovala o tom agentura AFP. Výbuch více než 2700 tun dusičnanu amonného v bejrútském přístavu si vyžádal životy nejméně 171 lidí a dalších více než 6000 zranil.

 

Exploze provázená mohutnou tlakovou vlnou také napáchala rozsáhlé materiální škody. Libanon se přitom již mnoho měsíců potýká s hlubokou ekonomickou a finanční krizí, jež je označována za nejhorší od občanské války z let 1975-1990.

Po zhodnocení stavu 55 klinik a zdravotnických center v Libanonu „víme, že více než polovina těchto zařízení je mimo provoz,“ uvedl Brennan na virtuální tiskové konferenci z Káhiry. Mimo provoz jsou podle něj také tři klíčové nemocnice v metropoli, zatímco další tři fungují v omezené míře. „Znamená to, že jsme přišli o 500 lůžek,“ vysvětlil.

Zástupkyně WHO pro Libanon Imán Šankitíová uvedla, že lůžka na jednotkách intenzivní péče a na traumatologických odděleních v Bejrútu jsou plná lidí, kteří byli zraněni při výbuchu. Poukázala i na nárůst případů koronaviru, což představuje výraznou zátěž pro libanonské zdravotnictví.

Brennan vyzval libanonské úřady a jejich spojence, aby co nejdříve obnovili chod těchto zařízení, a země tak měla šanci se vypořádat s vysokým počtem zraněných a nárůstem lidí nakažených koronavirem.

WHO dnes zároveň vyhlásila mezinárodní sbírku s cílovou částkou 76 milionů dolarů (přes 1,6 miliardy Kč) na pomoc Libanonu. Dosud organizace do země přivezla 25 tun osobních ochranných prostředků a další lékařské vybavení pro zhruba 2000 pacientů v deseti nemocnicích, uvedli podle agentury Reuters představitelé WHO.

Nákaza koronavirem se v Libanonu podle úterní bilance libanonského ministerstva zdravotnictví od února prokázala u 7121 lidí a 87 zemřelo.

-čtk-