Využití léku Isoprinosine by mohlo testovat několik českých nemocnic. Foto: Pixnio

Babiš jednal s experty o studii k užití léku k léčbě covidu-19

Několik nemocnic v Česku by se mohlo zapojit do případné studie o využití léku Isoprinosine proti covidu-19. Po jednání s experty to včera novinářům řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Znovu by se s odborníky měl kvůli testování tohoto léku k posílení imunity sejít 9. září.

 

„Měl by být na stole jasný návrh, jakým způsobem se bude u tohoto léku postupovat, aby byla realizována nějaká klinická studie,“ řekl Babiš. Podle něj by se mělo postupovat rychle a bylo by dobré, aby se do studie zapojily nemocnice, které mají nejvíc pacientů s covidem-19. Zmínil pražskou Nemocnici Na Bulovce, Ústřední vojenskou nemocnici a fakultní nemocnice v Brně a Ostravě.

Na včerejším jednání byl podle Babiše vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula, vedoucí Klinické skupiny Covid při ministerstvu zdravotnictví Vladimír Černý, ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Marián Hajdúch, primářka infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová a ředitel Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové Jiří Beran. „Tým mi dá příští týden vědět, kdo o studii požádá, jaký bude proces a administrativa,“ řekl Babiš.

Beran sám covid-19 prodělal. Časopisu Forbes v červenci řekl, že použil u sebe a svého syna Isoprinosine. Průběh nemoci byl mírný. Lék se užíval i v domově seniorů v Litovli, kde se nakazilo 56 klientů a osm pracovníků. Lékařka medikament podala při prvních příznacích dvěma desítkám lidí od 87 do 94 let. U některých se stav zlepšil do 24 hodin, sedm lidí skončilo v nemocnici se zápalem plic, nikdo nezemřel. Průběh nemoci byl spíš mírnější, popsal Forbes. Citoval Berana, podle něhož se může potvrdit, že lék dokáže nastartovat imunitu a zvýšit počet buněk, které umějí s virem bojovat. Studie k ověření účinnosti by stála dva až tři miliony eur (nyní 52,7 až 79 milionů korun).

-čtk-