Foto: Pixabay

V Česku se budou nosit roušky povinně, denní přírůstek je podruhé za sebou nad tisícem případů

V celém Česku musí lidé ode dneška nosit roušky na úřadech, v obchodech, firmách, kancelářích a všech dalších vnitřních prostorách. Důvodem je rostoucí počet nakažených koronavirem. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a hlavní hygienička Jarmila Rážová řekli, že na semaforu podle rizika šíření covidu-19 většina okresů dostává zelenou barvu, některé možná i oranžovou. Nejhorší situace je v hlavním městě. Belgie a Německo proto zařadily Prahu na „červený seznam“ rizikových míst, cestující z ní tak po příjezdu budou muset na test či do karantény.

 

Česko zaznamenalo druhý denní přírůstek nad 1000 nových případů nákazy koronavirem, ve středu laboratoře potvrdily 1161 pozitivních testů. To je o dva méně než v úterý, kdy byl nárůst rekordní. Počet aktuálně nakažených už přesáhl 10.000, s nemocí covid-19 se nyní potýká 10.218 lidí, nejvíce od začátku epidemie. U většiny z nich má nemoc mírný průběh. V posledních týdnech ale značně přibylo hospitalizovaných. Za uplynulý měsíc jejich počet stoupl na více než dvojnásobek, počet lidí ve vážném stavu pak na více než trojnásobek. V nemocnici je podle údajů na webu ministerstva zdravotnictví 244 lidí, z toho 57 v těžkém stavu.

Na plošném zavedení roušek se dnes shodl centrální zdravotnický tým, který si od toho slibuje omezení rizika nákazy a zpomalení jejího šíření. „Platí jednoduché pravidlo – pod střechou se rouška nosí,“ uvedl Vojtěch. Podle něj se roušky nemusí nosit v mateřských školách, nemusí je mít malé děti, lidé s duševními poruchami, hosté restaurací při konzumaci jídla a pití, lidé v bazénech, při tréninku či zápasech. Ochrana nosu a úst by se ale měla nosit v kancelářích a na pracovištích, kde mají zaměstnanci menší rozestup než dva metry.

Vojtěch i někteří další členové vlády či hlavní hygienička v minulých dnech uváděli, že se plošná opatření nechystají. Povinnost nosit roušky v celé ČR od čtvrtka ohlásil ministr dnes dopoledne na twitteru bez dalších informací. V 15:00 byl text mimořádného opatření zveřejněn na webu ministerstva zdravotnictví.

Způsob, jakým ministerstvo rozhoduje o povinnosti nošení roušek, se ale nelíbí školským asociacím ani Hospodářské komoře. Podle zástupců školských asociacích, oslovených ČTK, vyvolává zmatky a pro lidi se pravidla stávají nepřehledná. Ministr podle nich neměl plošnou povinnost roušek ve vnitřních prostorech včetně škol oznámit ze dne na den. Opatření mohlo platit od začátku září, jak původně v srpnu avizoval, kdyby svůj záměr po kritice nezrušil.

Podle Hospodářské komory se opatření přijímají překotně a není možné je oznamovat bez podrobností na sociálních sítích, protože lidé a firmy se na ně musí připravit.

Vládu za zmatky kolem nařízení kritizují i opoziční politici. Žádají kabinet, aby poskytoval dostatek informací a statistických dat. Lidovci vyzvali k tomu, aby začal fungovat Ústřední krizový štáb. Sněmovní zdravotnický výbor pak ministerstvo vyzval, aby poskytlo informaci o nabídce kvalitních roušek a respirátorů na českém trhu. Podle epidemiologa Romana Prymuly by respirátory měli dostat učitelé, pokud roušky nebudou muset mít žáci a studenti ve třídách.

Lékárny v uplynulých dnech přitom už zaznamenaly zvýšený zájem o hygienické pomůcky jako roušky, respirátory nebo antibakteriální gely a opatření nařízená od čtvrtku poptávku podle nich ještě zvýší. Například zájem o nákup obličejových roušek přes internet se podle zjištění ČTK od začátku srpna zhruba zdvojnásobil.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) pak s ohledem na nárůst počtu případů nákazy požádala ministerstvo o zavedení plošného testování pracovníků v sociálních službách. Podle nařízení Vojtěchova úřadu se zatím mají testovat pracovníci sociálních služeb, kteří byli v užším kontaktu s nakaženými.

Statistiky ukazují, že nakažených přibývá v Česku násobně víc než v jiných státech. V ČR bylo za úterý zhruba 109 nových případů na milion obyvatel, v Německu a na Slovensku kolem 16, v Rakousku a Chorvatsku přes 50. Kvůli situaci v ČR a konkrétně v Praze bude od pátečních 16:00 pro lidi přijíždějící z české metropole do Belgie platit povinná karanténa a povinný bude i test na covid-19. Od čvrtka zařadilo Prahu na červený seznam rizikových oblastí Německo. Rozhodnutí neznamená uzavření hranic, pro cesty z Prahy do Německa ale bude vyžadován negativní test na koronavirus ne starší než 48 hodin. Kdo ho mít nebude, musí podle stávajících pravidel nastoupit do karantény a nechat se otestovat v Německu.

Podle Vojtěcha není postup jiných států překvapivý a je nutné s ním počítat. Ministr míní, že by při vyjednáváních se zeměmi o případném rozvolnění postupu vůči cestujícím z Prahy mohlo pomoci to, že česká strana zavádí opatření.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) čeká Česko těžký podzim, ale ekonomická omezení si země nemůže dovolit a vláda je zavádět nebude. Podle Vojtěcha by případná opatření mohla být jen v regionech s nejhorší epidemiologickou situací.

-čtk-