Dva spoluzakladatelé spinální chirurgie v Liberci, zleva: generální ředitel krajské nemocnice Richard Lukáš a přednosta tamního Neurocentra Petr Suchomel. Jejich mnohaleté úsilí bylo korunováno certifikátem Eurospine - Spine Society of Europe. Foto: KNL, Koláž ZD

Liberecká nemocnice má unikátní certifikát pro operace páteře

Krajská nemocnice v Liberci získala jako první v Česku a čtvrtá v Evropě unikátní certifikát pro operace páteře, status Centra excelence spinální chirurgie. Ve světě má tuto certifikaci jen 13 nemocnic. Certifikát uděluje společnost Eurospine – Spine Society of Europe, která sdružuje odborníky na páteř, zaměřující se na klinickou péči i výzkum. Liberečtí lékaři se na operace páteře specializují už čtvrt století, loni jich provedli více než 1800, řekl dnes novinářům mluvčí nemocnice Václav Řičář.

 

Liberecká nemocnice získala statut na základě úrovně péče a také díky rozvoji spinální jednotky, která je součástí zdejšího Traumacentra. „Díky tomu, jak je péče o spinální pacienty v nemocnici léta organizována, a díky rozvoji, který za posledních 25 let zaznamenala, bylo možné, aby prošla nezávislým auditem,“ řekl generální ředitel největší nemocnice v kraji Richard Lukáš, který byl spolu s přednostou libereckého Neurocentra Petrem Suchomelem spoluzakladatelem spinální chirurgie v Liberci.

Pro libereckou nemocnici je certifikát prestižní záležitostí. Statut Centra Excelence získala pro tři hlavní kategorie péče – degenerativní onemocnění, tumory a úrazy. Auditoři ocenili vybavení klíčových provozů, zejména operačních sálů, jednotky intenzivní péče a diagnostického zázemí nemocnice, i návaznost jednotlivých procesů. „Velmi je překvapila přítomnost Spinální jednotky,“ doplnil ředitel. Spinální jednotka zaměřená na léčbu těžkých úrazů páteře, pomáhá pacientům s návratem do života. V Česku jsou jen čtyři. V Liberci ji otevřeli v roce 2003.

V Liberci se zaměřují na operace páteře po úrazech i kvůli nádorům a degenerativním poškozením páteře, která převažují. „Dělal jsem analýzu na degenerativní onemocnění krčních páteří. A s podivem – přestože doba je tak divoká – úrazů tolik nepřibylo, ale počet degenerativních onemocnění se za deset let víc než zdvojnásobil,“ doplnil Suchomel.

Populace podle něj stárne a lidé se operací páteře méně bojí, protože už jsou běžným standardem. Špičková technika také podle něj umožňuje dělat stále náročnější zákroky. „Jediné, co ještě nepodařilo, je scelit přeťatou míchu a bude ještě dlouho trvat, než se v tomhle udělá nějaký pokrok,“ dodal přednosta libereckého Neurocentra.

-čtk-