Náhradu mzdy za dny odběru bezúplatným dárcům krve nebo plazmy by si zaměstnavatelé měli smět odečíst z odvodů zdravotního pojištění, navrhuje STAN. Foto: Pikist

Náhrada mzdy dárcům krve by měla jít z pojištění, navrhlo STAN

Zaměstnavatelé možná nebudou nést náklady na náhradu mzdy bezúplatným dárcům krve nebo plazmy za dnech odběru. Poslanci opozičního hnutí STAN v novele navrhli, aby si tyto částky mohli zaměstnavatelé odečíst z odvodů na zdravotní pojištění. Změnu zdůvodňují mimo jiné spravedlivějším uspořádáním vztahů mezi dárci, jejich zaměstnavateli a státem.

 

Skutečnost, že zaměstnavatelé musejí dárcům poskytnout na den odběru volno i náhradu mzdy, pokládají předkladatelé za problematické. Poukazují na to, že bezplatný odběr krve je v obecném zájmu.

Navíc podle autorů existují případy, kdy se zaměstnavatelé stavěli k účasti svých zaměstnanců na odběru krve velmi zdrženlivě. Změna by mohla přispět ke zvýšení počtu dárců, soudí poslanci STAN. Veřejné zdravotní pojištění by přišlo podle jejich odhadů o 500 milionů až 750 milionů korun ročně.

Předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci. Není ale jisté, zda Sněmovna stihne novelu projednat do konce volebního období.

Před třemi lety prosadili poslanci Starostů zvýšení daňového zvýhodnění bezúplatných dárců krve a kostní dřeně. Odečet od základu daně vzrostl za odběr krve z 2000 na 3000 korun, za odběr kostní dřeně byl zaveden odečet 20.000 korun.

-čtk-