Na konci třetího čtvrtletí letošního roku vykazují farmaceutičtí obři pozitivní čísla. Foto. Koláž ZD

Roche se ve třetím kvartále vrátila k růstu, Johnson & Johnson překonal očekávání

Oznamování finančních výsledků farmaceutických firem za třetí kvartál začalo. Výsledkovou sezónu tradičně startuje americký farmaceutická společnost Johnson & Johnson. Z větších farmaceutických skupin zveřejnila čísla za třetí kvartál také švýcarská Roche. V obou případech vládne spokojenost.

 

Nejhodnotnější farmaceutická společnost světa Johnson & Johnson překonala svými výsledky za třetí letošní čtvrtletí odhady a očekávání analytiků. Tržby skupiny přesáhly 21 miliard dolarů (asi 487 miliard korun), což znamená meziroční růst o 1,7 procenta. Analytici přitom očekávali výsledek asi o půl miliardy dolarů horší.

Johnson & Johnson rovněž překvapil co do výše čistého zisku. Ten se mu podařilo oproti loňskému třetímu kvartálu zvýšit o bezmála 103 procent. Tento výsledek je ale do velké míry zkreslený událostmi z loňského roku. Před rokem, totiž Johnson & Johsnon vynaložil čtyři miliardy dolarů na poplatcích a pokutách v důsledku soudních sporů.

Gorsky: na vakcíně neúnavně pracujeme

„Výsledky za třetí čtvrtletí reflektují solidní výkonnost a pozitivní trendy napříč skupinou Johnson & Johnson. Pomohly nám lepší než očekávané výsledky jak v segmentu farmaceutickém, tak spotřební medicíny, tak v oblasti zdravotnických přístrojů,“ uvedl v tiskovém prohlášení Alex Gorsky, výkonný ředitel společnosti Johnson & Johnson.

Gorsky také vyjádřil hrdost nad tím, jak se skupině daří pomáhat po celém světě čelit pandemii koronaviru způsobujícího onemocnění covid-19. „Nás skvělý tým výzkumníků neúnavně pracuje na vývoji účinné a bezpečné vakcíny, s níž jsme vstoupili do třetí fáze klinických testů,“ dodal Alex Gorsky. Společnost Johnson & Johnson výsledky za třetí kvartál přitom oznámila prakticky ve shodný okamžik, kdy přiznala pozastavení testů kvůli nevysvětlitelným zdravotním problémům u jedno z účastníků testování.

Z hlediska produktového portfolia se americké skupině dařilo nejvíce právě ve farmaceutickém segmentu, kde její tržby vzrostly meziročně o pět procent. Farmacie přináší společnosti více než polovinu celkových tržeb. Prodeje spotřební medicíny se meziročně zvýšily o 1,3 procenta tržby ze zdravotnických přístrojů o 3,6 procenta klesl. Přesto je to podle Gorskyho lepší výsledek než se čekalo. Regionálně si pak Johnson & Johnson polepšil výrazně na americkém trhu, kde jeho obrat oproti loňskému třetímu kvartálu vzrostl o 2,7 procenta, zatímco ve zbytku světa došlo k růstu jen o 0,6 procenta.

Roche se vrátila k růstu

Podobně pozitivních čísel se na konci třetího čtvrtletí letošního roku dočkala také švýcarská farmaceutická skupina Roche. Své výsledky sama Roche označila jako „návrat k růstu“. Tržby po očištění o kursové vlivy se jí totiž podařilo od ledna do září meziročně zvýšit o jedno procento na 44 miliard švýcarských franků. To v přepočtu představuje 1,12 bilionu korun, což je téměř pětina ročního výkonu české ekonomiky.

Pro Roche je to po čtyřprocentním propadu ve druhém kvartále mimořádně dobrá zpráva, přičemž tržby se ode dna odrazily už během června, tedy ještě na konci druhého čtvrtletí. Největší přírůstek přitom zaznamenal segment nových produktů, u něhož se tržby za prvních devět měsíců letošního roku zvýšily v porovnání s loňskem téměř o třetinu. O osmnáct procent vzrostlo portfolio diagnostických produktů, naproti tomu farmaceutický segment oslabil o čtyři procenta. Přesto jde i v tomto případě o zlepšení, jelikož pokles za první pololetí byl šestiprocentní.

Nejvíce se skupině Roche dařilo na evropském trhu, kde její tržby od ledna do září meziročně vzrostly o pět procent. Ve Spojených státech Roche zaznamenala procentní pokles, zatímco ve zbytu světa došlo (podobně jako v Evropě) k pětiprocentnímu zvýšení obratu. Celoročně však skupina Roche očekává růst tržeb, a to v řádu nižších jednotek procent, podobně jako u svého zisku.

Petr Musil